Pri 26 sadnih jogurtih, ki so jih pregledali, so bili pozorni tudi na količino sladkorja ter druge sestavine, zaradi katerih je jogurt v ustih bogat in sadno aromatičnega okusa. Primerjave sadnih z navadnimi jogurti pa govorijo v prid slednjim. Tako glede vsebnosti sladkorja kot glede aditivov, kot so barvila, sredstva za zgostitev, konzervansi ipd., ter arom.


V jogurtih od tri do sedem kock sladkorja

Sadni jogurti vsebujejo občutno več sladkorja kot navadni. Navadni jogurti vsebujejo od 3 do 5 gramov sladkorja (oziroma laktoze iz mleka) v sto gramih. Tej številki se je najbolj približal eden izmed jagodnih jogurtov, namenjen otrokom, ki je po podatkih z označbe vseboval 8,6 grama sladkorja na sto gramov, preostali vzorci pa so vsebovali od 10 do 14 gramov sladkorja v 100 gramih.

"Na prehranskem semaforju bi vsem sadnim jogurtom zasvetila oranžna luč," izpostavlja dr. Tanja Pajk Žontar, in doda: "Glede na to, da običajno pojemo vsebino celega lončka jogurta naenkrat, in ker so embalažne enote večje od 100 gramov (od 150 do 250 gramov), s sadnim jogurtom zaužijemo tudi primerno večjo količino sladkorja - od 15,9 do 35,5 grama, kar pomeni približno tri do sedem kock sladkorja. To pomeni, da bi ob upoštevanju dnevne energijske potrebe 1.500 kalorij, ki (poenostavljeno) velja za otroke, pa tudi za odrasle, ki telesno niso dejavni, s sadnim jogurtom, ki vsebuje več sladkorja, zaužili kar polovico ali celo več 'še varne' dnevne količine sladkorja."


V 180-gramskem lončku ena sama manjša jagoda!

Na podlagi embalaže potrošniki upravičeno pričakujejo, da delež jagod ni ravno skromen. Kot pa so ugotovili na ZPS, iz označbe pogosto ni mogoče enostavno razbrati informacije, koliko sadja pravzaprav je v izdelku. "Količina sadja je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek sadja, pri nekaterih pa kot odstotek sadnega pripravka. V sadnem pripravku pa ni zgolj sadje, ampak so tudi druge sestavine, kot na primer sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok .... In če je na označbi podrobno navedena sestava sadnega pripravka, tudi podatek o odstotku sadja v sadnem pripravku, ga lahko potrošniki tudi sami izračunajo," poudarja dr. Pajk Žontarjeva in svetuje, da to tudi naredijo.

"Kot primer naj navedemo vzorec, ki ima na označbi zapisano, da vsebuje 15 odstotkov sadnega pripravka. Podrobnejši pogled razkrije, da je delež sadja v pripravku 35-odstoten. S preprostim izračunom lahko ugotovimo, da jogurt pravzaprav vsebuje le 5,25 odstotka sadja. In če še malo računamo, ugotovimo, da 5,25-odstotni sadni delež v 180-gramskem lončku jagodnega jogurta pomeni nekaj manj kot 10 gramov jagod ali eno samo manjšo jagodo."


Dodani konzervansi, barvila, arome …

V ZPS menijo, da bi moralo biti na vsakem sadnem jogurtu jasno in nedvoumno zapisano, kolikšen je delež sadja v celotnem izdelku. "V resnici pa ni tako, zato se sprašujemo, ali gre morda zgolj za 'spodrsljaj' nekaterih proizvajalcev ali pa za premišljeno potezo, s katero pred kupci prikrivajo dejansko vsebnost sadja v sadnih jogurtih," izpostavlja dr. Tanja Pajk Žontar.

Sadni jogurti lahko vsebujejo aditive in arome. "Priznati je treba, da jogurtom dodajajo aditive tudi zaradi vse zahtevnejših potrošnikov. Ti nočejo več kupovati sadnih jogurtov z milejšimi okusi, svetlih, zamolklih barv, jogurtov, na katerih se izloča sirotka, jogurtov, ki izrazito ne dišijo po svežem sadju, pa tudi ne tistih, ki v ustih ne dajejo polnega, kremasto-mazavega občutka. Pripisati vso krivdo za 'dodatke' v sadnih jogurtih zgolj proizvajalcem, češ kaj vse nam ponujajo, torej v tem primeru ni korektno," meni dr. Pajk Žontarjeva. Sadni jogurti pa vsebujejo tudi sredstva za zgostitev in modificirani škrob, trije izmed vzorcev so vsebovali še konzervanse.

Tukaj si lahko ogledate prehranski profil vseh jogurtov, ki so bili zajeti v tržni raziskavi.