Zdi se, da si trenutne smernice v pohištveni industriji nasprotujejo. Po eni strani je še vedno veliko povpraševanja po naravnih materialih, še posebno po lesu – hrast z vidnimi lesnimi vzorci dopolnjuje svetel les, kot sta javor in breza. Zaželena sta tudi klobučevina in usnje. Po drugi strani pa si uporabniki znova želijo več barv. Zato je kombiniranje različnih materialov, oblik in barv najpomembnejši trend nove sezone, ki ga lahko vidimo celo na enem samem kosu pohištva. Spoji, kolaž materialov in izbor oblazinjenja, tekstila in barv za, denimo, stole, so estetske prvine mnogih izdelkov, še zlasti tistih v najvišjem cenovnem razredu.

imm1_2014.jpg

Mešanje slogov za individualno in prilagodljivo pohištvo

Tisti, ki cenijo še bolj originalno opremo in jo nakupujejo celo na bolšjih sejmih, bodo svojo jedilno mizo lahko zdaj mirne vesti obdali s serijo popolnoma različnih stolov ali naslonjačev; prav vseeno s kakšnimi, samo da se odmaknejo od običajne monotonije. Zidne omare so prav tako na voljo v močnih barvnih poudarkih. Mešanje stilov je čudežno načelo individualnega in prilagodljivega pohištva. Le kdo se želi desetletja držati enega sloga? Sodobno življenje je polno dogodkov, živahno in spremenljivo. Vsakih nekaj let si želimo, da bi dodobra pretresli svoj dom in življenje, toda ali to pomeni, da se moramo znebiti opreme, ki nam je najbolj pri srcu?

imm2_2014.jpg

V današnjih časih, ko smo se tako spremenili, da metanje stvari proč ni več »kul«, še bolj verjamemo v pomen dolgo trajajočih in trajnostnih izdelkov. A kako lahko v tej hitri družbi združimo željo po konsistenci z nujnostjo, da plovemo s tokom (ali proti njemu)? Zato potrošniki segajo po vsem, kar jim lahko omogoči stilno uravnoteženje – po posameznih kosih pohištva, ki posnemajo originale, ali izdelkih, ki kažejo znake uporabe, bodisi da so originalni ali pa imajo le vintidž videz. V vsakem primeru pripovedujejo zgodbo, kot na primer leseni stoli s kvačkanimi prekrivali ali kovinski stoli z blazinami, na katerih je folklorni vzorec, ki so videti, kot da smo jih podedovali po babici.

imm3_2014.jpg

Nove kombinacije starega in modernega

Mize iz pravega lesa, rešene iz podrtih hiš ali starih skednjev odražajo šarm avtentične zgodovine. Nameščene na sodobno jekleno podnožje so videti obenem stare in moderne. Takšno pohištvo je mogoče vedno znova združevati v nove kombinacije in ga dopolniti z novimi barvami, tako kot s trendom »barva ob barvi«, ki je zdaj tako moden, in mu dati celo novo namembnost. V trendu je tudi pohištvo in druga oprema po načelu »naredi sam«. Z nekaj spretnosti je mogoče staremu pohištvu, ki bi sicer končalo na odpadu, vdihniti novo življenje. Internetni portali, ki ponujajo nasvete za domače mojstre, so postali prava uspešnica. A tudi pohištvena industrija ponuja na trgu opremo, ki omogoča individualizacijo in spreminjanje.

imm4_2014.jpg

Prilagajanje je še posebno opazno pri oblazinjenem pohištvu, ki ponuja še bolj pester izbor podnožij in oblazinjenja, ki si ju kupci prilagodijo svojim potrebam danes in še kdaj v prihodnosti. Tudi sisteme polic in omaric je mogoče prilagajati; na voljo so v številnih različicah in stilih. Stole z oblazinjenim sedežem lahko izberemo v različnih barvah in materialih, s čimer se prilagodimo željam po individualnem notranjem dizajnu. Še celo svetilke lahko s kombinacijo različnih delov postanejo enkratne strukture. Zdi se, da možnostim ni videti konca. Letošnji sejem IMM je preizkus pohištvene industrije, ali se je prilagodila nasprotujočim si željam potrošnikov, in ali se klasika lahko vedno znova prikazuje v novi luči. To je tisto, o čemer sanjamo danes – o stvareh, ki nikoli ne zastarijo.

Utrinke s sejma IMM v Koelnu si lahko ogledate tukaj.