Gradnja hiš je v zadnjih letih napredovala, zato so vedno bolj zrakotesne in neprepustne, kar vpliva na notranjo klimo v prostoru ter lahko sproži alergije ali astmatične napade. Poleg tega imamo lahko zaradi pomanjkljivega prezračevanja težave z odvečno vlago in plesnijo, stroški ogrevanja na elektriko ali plin pa se iz leta v leto povečujejo. Suh zrak znižuje možnost za nastanek gnilobe, plesni in alergij, ker se hitreje ogreva, pa znižuje tudi porabo drugih ogrevalnih naprav. Prav tako izginejo zatohel vonj in druge vonjave. Sončna energija, ki jo zbira sončni kolektor, predstavlja brezplačen dodatni vir toplote.

kolektor.jpg

S soncem ogret zrak dogreva in prezračuje

Toplozračni sončni kolektorji delujejo tako, da na spodnji strani zajamejo zrak ter ga v notranjosti ogrejejo, nato pa s pomočjo ventilatorja na zadnji strani vpihujejo v prostor. Ventilator se napaja izključno iz fotovoltaične celice v spodnjem delu kolektorja in proizvaja elektriko s pomočjo sonca. Z izkoriščanjem sončne svetlobe kolektor hkrati ogreva in prezračuje notranje prostore hiš, stanovanj, vikendov in drugih prostorov. V praksi služi za vzdrževanje temperature v prostorih, in sicer tako, da se termostat obstoječega ogrevanja aktivira redkeje, s tem pa se samodejno znižajo stroški, bodisi da gre za klimatsko napravo, centralno ali katero drugo vrsto ogrevanja.

kolektor1.jpg

Posebnost kolektorjev Scansun je, da z izvirno zasnovo z vgrajenimi stranskimi vodili zajamejo maksimalno količino toplote in energije ter jo prenesejo v prostor. Zrak po kolektorju potuje večkrat in tako prejme toploto od ogrevane plošče, ki jo nato brez izgub prenese v prostor. Celo v mrzlih sončnih zimskih dneh kolektor vpihuje zrak, ki je od 25 do 30 stopinj toplejši od zunanje temperature. Če je na primer zunanja temperatura zraka 0 stopinj Celzija, potem kolektor ogreje zunanji zrak na 30 stopinj in ga vpihuje v prostor. Toplozračni sončni kolektor upravlja termostat, ki se izključi, ko je v prostoru dosežena določena temperatura, nastavimo pa ga ročno.

kolektor2.jpg

Ugodnejše ozračje za stanovanjske in delovne prostore

Zima ni edini letni čas, ko kolektor najbolje opravlja svojo funkcijo. Jeseni, na primer, v vlažnem obdobju služi za zmanjševanje vlage v prostorih, spomladi pa poskrbi, da so hladna sončna jutra prijetnejša, ne da bi bilo treba vključiti termostat obstoječega ogrevanja. Najprimernejša mesta za uporabo kolektorjev Scansun so spalnica, dnevna soba, kuhinja in kopalnica, kjer z zmanjšanjem vlage na račun vpihanega zraka naredimo ugodnejše ozračje z manjšo vlago. Uporabljamo pa jih lahko tudi za delovne prostore, apartmaje in hotelske sobe, ki jih pozimi ne oddajamo, ter celo zaprte staje in hleve za živali, kjer s kolektorjem tudi pozimi vzdržujemo temperaturo, primerno za hlevske živali.

Kolektor je priporočljivo namestiti na navpično površino zaradi najboljšega izkoristka sončnih žarkov v jesenskem in zimskem času, ko je sonce nizko na nebu. Nameščen mora biti na mestu, ki je čez dan najbolj osončeno, brez morebitnih senčenj dreves ali drugih ovir. Kolektor je mogoče namestiti tudi na streho, pri čemer je podkonstrukcijo za strešno montažo moč naročiti posebej. Kolektor Scansun lahko namestite sami ali pa naročite strokovno montažo. Več informacij najdete tukaj.