Največ zastrupitev se zgodi, ko otrok poje močna zdravila na recept. Malčki so radovedni, zato se zlahka zastrupijo s tabletami, ki ste jih brez nadzora pustili ležati na mizi, ali pa zdravila izbrskajo iz vaše torbice, ki so jo našli na tleh. Zato poskrbite za ustrezno shranjevanje otroku nevarnih izdelkov, kot so zdravila in vitamini, tako da jih najmlajši ne bodo mogli doseči.

zdravila_so_nevarna_za_zastrupitev_otrok.jpg

Preventivni ukrepi

Vsa zdravila in vitamine pospravite na malčku nedosegljivo mesto, tudi če jih uporabljate vsak dan. Nikoli jih ne pustite ležati na kuhinjskem pultu ali na mizici ob postelji. Otroku natančno razložite, kaj so zdravila in zakaj morate biti vi tisti, ki mu da pravilni odmerek, če je denimo prehlajen – nikoli mu ne razlagajte, da so tablete ali sirupi sladkarije, tudi če jih otrok ne mara. Svoje goste ali obiskovalce poprosite, naj svoje torbice, plašče in denarnice, v katerih morda hranijo tablete, začasno shranijo v zaprto omaro s ključavnico na vratih.

Preprečite napake pri odmerjanju zdravil

Polovica zastrupitev z nevarnimi zdravili se zgodi, ker starši otroku ob prehladu ali gripi napačno odmerijo predpisano zdravilo. Starši bodo bolj verjetno storili napako pri odmerjanju doze zdravila pri dojenčkih in majhnih otrocih kot pri starejših otrocih. Zato vam svetujemo, da dobro preberete navodila za uporabo in dosledno sledite navodilom. Malčku ne dajajte zdravil pogosteje, kot je predpisano, ali v večjih količinah, kot je navedeno.

zdravila_so_nevarna_za_zastrupitev_otrok_3.jpg

Za določanje odmerka vedno uporabljajte merilno napravo, na primer kapalko, dozirno skodelico ali žlico, ki je priložena k izdelku. Če merilno sredstvo ni vključeno v izdelek, ga kupite v lekarni, nikar pa ne uporabljajte kuhinjske čajne žlice, saj ni dovolj natančna. Preverite tudi aktivne sestavine v vseh zdravilih in se prepričajte, da najmlajšemu hkrati ne daste dveh zdravil, ki imata enake aktivne sestavine. Za kakršna koli vprašanja ali dvome pa se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.