Zrak pod stropom toplejši kot pri tleh

Klasični radiatorji velik del toplote oddajajo s konvekcijo, pri tem pa se zrak dviga naravnost do stropa. Zaradi tega imate pogosto občutek, da je v prostoru hladneje, kot bi moralo biti. Pogosto je zrak pod stropom bistveno toplejši kot pri tleh, zaradi česar prostor ogrevamo bolj, kot je potrebno, in s tem zapravljamo energijo in denar.

radfan.jpg

Rešitev za to težavo je nastavek za radiator Radfan, ki preusmeri pretok zraka vodoravno v prostor s pomočjo ventilatorja, ki se ponaša z nizko porabo. Nastavek Radfan se pritrdi z magnetom na vrh katerega koli jeklenega radiatorja. Izumil ga je britanski podjetnik Roland Glancy, ki je hotel najti rešitev za svojo ženo, ki jo je stalno zeblo. Kot usposobljen arhitekt in strokovnjak za obnovljive vire je spoznal, da je šla vsa toplota v njegovem domu naravnost do stropa, osrednji del prostorov pa je bil hladnejši.

Rešitev je močnejši pretok zraka iz radiatorja

S testiranji na Univerzi Salford je dokazal, da lahko z močnejšim pretokom zraka iz radiatorja povečamo temperaturo zraka v okolici stolov, mize in naslanjača za nekaj stopinj brez dodatnih stroškov. Tako lahko znižamo temperaturo ogrevanja in prihranimo energijo, obenem pa še znižamo letno stopnjo ogljikovih izpustov. Po uspešnem lansiranju na trg je naprava Radfan že dobila nagrado Ikea/Phillips EarthHack za izume, ki varčujejo z energijo in prispevajo k čistosti okolja.

radfan2.jpg

Radfan je mogoče naročiti iz Anglije za približno 60 evrov, prodajati pa jo bodo kmalu začeli tudi v trgovinah Ikea.