Klimatska naprava pripomore k večjemu udobju v poletnem času, vendar pa je lahko zelo potratna in porabi veliko električne energije ali pa prostora ne hladi pravilno, če ni ustrezno nameščena. Če se sprašujete, ali poleg klimatske naprave potrebujete še stabilizator napetosti, naj vam zaupamo, da je nakup stabilizatorja napetosti zelo priporočljiv. Namestiti bi ga namreč morali skupaj s klimo, saj s tem zaščitite kompresor – najpomembnejši del klimatske naprave, ki lahko deluje le med 190 in 240 vati.

klima_v_prostoru_g.jpg

Trifazno napajanje

Čeprav je za namestitev naprave potrebna le ena faza napajanja, je priporočljivo, da druge naprave, kot so pralni stroj, hladilnik in pomivalni stroj, zvežete na drugi dve fazi trifaznega napajanja. Tako se izognete preobremenitvi električne napeljave. Kako pogosto uporabljate klimatsko napravo in kakšni so vremenski pogoji, pa so dejavniki, ki določajo potrebo po čiščenju filtrov naprave. Običajno je priporočljivo čiščenje filtrov na petnajst dni.

klima_v_prostoru_k.jpg

Ustrezna postavitev klimatske naprave

Klima naj bo nameščena na ustrezno lokacijo, ki zagotavlja zadostno prezračevanje brez kakršnih koli ovir ali blokad pretoka zraka. Omogočiti morate širjenje pretoka zraka, tako da se ohlajen zrak razprši po vsem prostoru, za kar je ključnega pomena strateška postavitev naprave. Naprave ne smete izpostaviti neposredni sončni svetlobi, vročini, dežju ali vlagi. Poskrbite tudi za enostavno odvajanje kondenzirane vode iz enote. Izbrano mesto postavitve mora brez težav prenesti težo naprave in vibriranje le-te med delovanjem.