Osrednja dekoracija

Če želite na jedilno mizo pričarati eleganco in ji vdihniti poseben čar, bodite ustvarjalni. Menjavajte osrednjo dekoracijo glede na obdobje leta, praznike ali temo zabave, ki jo pripravljate. Takšno dekoracijo najdete po dostopnih cenah ali pa jo izdelate tudi sami. Sveže rezano cvetje je odličen okras; prav tako lahko uporabite cvetoče lončnice. Cvetje v vazah menjajte vsakih nekaj dni, ko ovene. Tudi s košarico svežega sadja ne morete zgrešiti.

candle_table1.jpg

Nadprt

Osvežite namizni prt z nadprtom z vzorcem. Poigrajte se z barvami, vzorci in servietami. Če imate jedilno mizo iz pravega lesa, izpostavite njeno lepoto in je ne pregrinjajte s prtom. Čeznjo enostavno pregrnite samo nadprt z zanimivim in letnemu času ustreznim vzorcem. V pričakovanju božičnih in novoletnih praznikov je lahko nadprt okrašen s srebrnimi ali zlatimi nitkami.

Sveče

Sveče so poceni in učinkovita dekoracija, ki v jedilnici ustvari primerno svečano vzdušje. Romantična večerja ob svečah ni edini način, kako jih uporabiti. Zberite nekaj sveč različne debeline in višine in jih postavite na sredo mize. Ne pozabite jih postaviti na podlago, ki bo zadržala kapljajoči vosek. Nikakor ne morete zgrešiti z belimi svečami, za dramatičen učinek pa uporabite črne, rdeče ali pa srebrne in zlate. Sveče lahko postavite v skupinah tudi drugje po jedilnici, da ustvarite prijetno in nevsiljivo osvetlitev.

table.jpg

Vinski regal

Verjetno ste že opazili, da v številnih restavracijah zidove uporabijo kot izložbo za vino, kar jim daje razkošen videz. Zakaj ne bi tega naredili tudi vi? Zelo poceni lahko najdete vinske police in regale, ki se skladajo z dizajnom vaše jedilnice. Tudi če niso ravno vrhunsko oblikovani, bodo nanizane steklenice z vinom delovale elegantno in popestrile prostor. Če ste dovolj vešči, lahko police za vino izdelate tudi sami. Vrsta vina ni tako pomembna, saj lahko steklenice obrnete tako, da etiket ni videti. Razen seveda, če se želite pohvaliti s kako izjemno sorto.

Podstavki

Ne zapravljajte denarja za drage podstavke za krožnike. Odločite se za takšne nevtralnih barv, za praznike ob koncu leta pa izberite zlato ali srebrno barvo. Podstavki naj bodo drugačne barve kot prt in nadprt, da pridejo do izraza. Uporabite pa lahko preprosto tudi prtičke z ustreznimi motivi; za božična ali novoletna srečanja izberite motiv smrečice, Božička, snežinke, okrasnih kroglic itd.

Več predlogov za praznično okrasitev jedilnice najdete v naši fotogaleriji.