Kadar se tam drenjajo opekač za kruh, avtomat za kavo in multipraktik, pač ni prostora, da bi na veliki rezalni deski pripravili narezek ali bi skupaj z otroci pekli praznične piškote. Torej je treba narediti red, da bo dovolj prostora za vsem kar imamo radi – tako za lične pripomočke kot živila in majhne rokice, ki bi si rade prvič v življenju same naredile sendvič.

Naj bo predal za pribor za zgled

Ne glede na to, kakšen nered imate v hiši, gotovo vedno najdete vilico in žlico. Zakaj? Ker so vilice vedno spravljene skupaj z drugimi vilicami, žlice pa vedno z drugimi žlicami. Tako vilice kot žlice imajo namreč določeno zgolj eno mesto, kjer se nahajajo, po pomivanju pa jih vedno pospravimo nazaj tja, kamor sodijo. Po tem principu naj si v kuhinji sledijo tudi ostali deli opreme. Vnesite red in s tem posledično harmonijo.

http://www.thinkstockphotos.com/

Prečistite vse stare zaloge

Naredite načrt in se vsak dan lotite enega dela kuhinjske shrambe oziroma enega predala ali omarice z živili. Zavrzite živila, ki jim je potekel rok in podarite tista, ki so še dobra, a jih ne nameravate uporabiti. Razveselite znance, sosede ali humanitarno organizacijo in delite med seboj dobrine.

Pospravite in izpraznite pult

S pulta odstranite vso vidno navlako. Tam naj bodo zgolj tiste stvari, ki jih uporabljate vsak dan, kot na primer kavomat. Za stvari, ki jih ne uporabljate dnevno, veljajo trije principi: »gor« (med omaricami in stropom je še prostor), »noter« (v omarice) ter »ven« (iz kuhinje v drug prostor, na primer klet ali ločeno shrambo).

http://www.thinkstockphotos.com/

Plastične posode za shranjevanje

Izberite le dve dimenziji in si s tem prihranite čas z iskanjem. Posode naj bodo pravokotne ali kvadratne, ne pa okrogle, ki na policah in v hladilniku zavzamejo več prostora. Kadar jih ne uporabljate, jih zložite eno v drugo.

Shranjujte v kozarcih za vlaganje

V omaricah pogosto zmanjkuje prostora, zato si lahko pomagate s kozarci za vlaganje. Vanje lahko stresete veliko živil, ki jih namestite nato na police in s tem poskrbite za naravno dekoracijo. V kozarce lahko stresete testenine, drobtine, sladkor, čajne vrečke, stročnice kot je leča, muslije …

http://www.thinkstockphotos.com/


Pospravite stvari, ki jih uporabite redko

Morda res radi spečete kruh v aparatu za peko kruha, a tega verjetno ne počnete vsak dan. Aparat pospravite, prav tako tudi vse druge stvari, ki jih uporabljate zgolj enkrat tedensko ali še redkeje.

Podvojite prostor v kuhinjskih omaricah

Novejše kuhinje imajo namesto klasičnih omaric za shranjevanje posod in živil pogosto velike predale ali izvlečne omare, pri starejših kuhinjah pa je najbolje, da v omarice namestite košare ali plastične zabojčke. Tako boste vedno našli tudi stvari, ki so povsem zadaj v omarici, saj boste zgolj izvlekli košaro. Tudi lonce boste lažje zložili enega v drugega in pokrovke vam ne bodo ležale vse na okoli.

http://www.thinkstockphotos.com/


Pospravite čistila v posebne žepke

Če imate čistila v omarici pod pomivalnim koritom, je tam verjetno precejšnja gneča, pa še najdete ne ničesar. Najbolje je, da kupite viseče omarice, ki jih je možno namestiti na zadnjo stran vrat v shrambo ali prostor, kjer imate sicer sesalec, metlo in pralni stroj (tiste viseče žepke iz polivinila, ki so namenjene hranjenju čevljev – lahko pa jih tudi sami zašijete iz platna). V visečo omarico lahko pospravite čistila (vsakega v svoj žep), pa tudi gobice in krpice za čiščenje, gumijaste rokavice itd. Vse bo pospravljeno, pa še zlahka boste opazili, kdaj vam kakšnega čistila zmanjka.

Več zanimivih zamislic na marmelina.si