Moderne kuhinje so sicer precej večje od tistih, ki so jih imele naše babice, vendar pa je res, da se v njih dogaja dvakrat ali trikrat toliko kot nekoč. Saj veste – v kuhinjo se spravite, kadar želite govoriti po telefonu, pa je v vseh drugih prostorih hrup, otroci hočejo naliti vodo za muco ali oprati čopiče v umivalniku, vaš partner za kuhinjskim pultom odpira pošto in ureja račune … To pomeni, da je kuhinjo nujno organizirati – le tako bo tudi ostala srce doma in bo v njej še naprej vsem prijetno.

Posnemajte predal za pribor

Ne glede na to, kakšen nered imate v hiši, gotovo vedno najdete vilico in žlico. Zakaj? Ker so vilice vedno spravljene skupaj z drugimi vilicami, žlice pa vedno z drugimi žlicami v predalu za pribor. Poskušajte ta princip prenesti še na druge predmete v vaši kuhinji (ali pa naj obveljajo kar za cel dom).

Prečistite zaloge

Vsak dan se lotite enega dela kuhinjske shrambe oziroma enega predala ali omarice z živili. Zavrzite živila, ki jim je potekel rok. Vsa živila, ki ste jih kupili z najboljšim namenom, da pripravite nekaj okusnega, pa ni do tega nikoli prišlo, odnesite komu, ki jih potrebuje oziroma darujte humanitarni organizaciji.

Pospravite pulte

S pultov odstranite vso vidno navlako. Tam naj bodo zgolj tiste stvari, ki jih uporabljate vsak dan – na primer kavni avtomat ali opekač za kruh. Za stvari, ki jih ne uporabljate vsak dan, veljajo trije principi: »gor« (med omaricami in stropom je še prostor), »noter« (v omarice) ter »ven« (iz kuhinje v drug prostor, na primer klet ali ločeno shrambo).

Plastične posode za shranjevanje

Dovolj so velike in majhne – tako bo manj dela z iskanjem primernega pokrova. Posode naj bodo pravokotne ali kvadratne, ne pa okrogle – tako bodo na policah ali v hladilniku zavzele manj prostora. Kadar jih ne uporabljate, jih zložite eno v drugo.

Shranjujte v kozarcih

V omaricah pogosto zmanjkuje prostora, zato si lahko pomagate s kozarci – namenskimi ali tudi nekoliko lepšimi kozarci za vlaganje. Vanje lahko stresete veliko živil, stojijo pa lahko na pultu, pa ne bodo prav nič moteči. V kozarce stresite testenine, drobtine, sladkor, čajne vrečke, stročnice …

Zlagajte v višino, ne v dolžino

Vsi radi kopičimo predmete v dolžino, zaradi česar nam ti zavzamejo tudi v kuhinji precej prostora. Če jih zložite v višino, torej enega na drugega, pa je prostora več. Kozarce in skodelice naložite tako, kot jih imajo v barih – enega na drugega. Razmislite, kje bi še lahko izkoristili zlaganje v vertikalo: sadje naložite v viseče košare, ki ena pod drugo visijo s stropa, lončke z začimbami zložite v stojalo, kjer so v vrstah, penovke in zajemalke obesite na steni nad pultom, folije in papirnate brisače namestite na stojalo, kjer so ena pod drugo, ter ga pritrdite na steno ali omarico.

Imejte stvari na dosegu roke

Vse tisto, kar pogosto potrebujete, ne zlagajte v omarice. Začimbe, aluminijasto folijo, papirnate brisače, zajemalke, nože, odpirače in podobno je najbolje imeti zunaj, vendar lepo pospravljene.

Pospravite stvari, ki jih uporabljate redko

Morda res radi spečete kruh v aparatu za peko kruha, a tega verjetno ne počnete vsak dan. Aparat pospravite, prav tako tudi vse druge stvari, ki jih uporabljate zgolj enkrat tedensko ali še redkeje.

Podvojite prostor v omaricah

Novejše kuhinje imajo namesto klasičnih omaric za shranjevanje pogosto velike predale ali izvlečne omare, pri starejših kuhinjah pa je najbolje, da v omarice namestite košare ali plastične zabojčke. Tako boste vedno našli tudi stvari, ki so povsem zadaj v omarici, saj boste zgolj izvlekli košaro. Tudi lonce boste lažje zložili enega v drugega in pokrovke ne bodo ležale naokoli.

Pospravite čistila

Če hranite čistila v omarici pod pomivalnim koritom, je tam verjetno precejšnja gneča, pa še najdete ne ničesar. Najbolje je, da kupite viseče »omarice«, ki jih je možno namestiti na zadnjo stran vrat shrambe ali kuhinjskih vratc. Saj veste, to so viseči žepki iz polivinila, ki so namenjeni hranjenju čevljev, lahko pa jih tudi sami sešijete iz platna. Vanje pospravite čistila pa tudi gobice in krpice za čiščenje, gumijaste rokavice itd. Vse bo pospravljeno, pa še zlahka boste opazili, kdaj vam česa zmanjka.

Vir: www.marmelina.si