Zakaj bi jih torej skrivali v albumih? Predstavljamo vam tri načine, kako lahko razstavite fotografije na stenah, da bo vaš dan lepši ob pogledu nanje. Možnosti je veliko - steno lahko okrasite z različnimi družinskimi fotografijami, ki jih razpostavite na stenskih policah, ali pa se odločite za čist simetričen videz.

Eklektična mešanica

Slike razvrstite po steni v naključnem vrstnem redu in v okvirje z enim skupnim dejavnikom. Odločite se na primer za okvirje različnih velikostih in oblik, ki pa so iste barve. Fotografije razvrščajte od sredine navzven.

2_eclectic_photo_wall_lgn.jpg

Kako najti fotografije, ki se podajo ena k drugi? Najprej zberite več fotografij, kot jih potrebujete, potem pa njihovo število postopno zmanjšujte, tako da ostane vizualno skladna skupina. To najlažje storite s pomočjo skupne teme ali ujemajočih se barv. Pomislite na vse fotografije s počitnic, družinske portrete ali pa črnobele posnetke ... Lahko si pomagate tudi z računalniškim programom, s katerim obdelate fotografije, da se bodo ujemale – barvne lahko spremenite v črnobele. Pazite, da bodo izbrane fotografije imele podobno barvno ravnovesje in intenzivnost. Temnejši posnetek, ki ste ga naredili v notranjosti, se bo namreč izgubil v morju dobro osvetljenih fotografij, ki ste jih posneli na soncu.

img_7249.jpg

Na polici

Na steno namestite približno od pet do osem centimetrov globoko polico ter nanjo razvrstite fotografije, da bodo naslonjene na steno, njihovi robovi pa se bodo rahlo prekrivali. Če se fotografij naveličate, jih ne bo težko zamenjati z novimi.

09_jan_12_36.jpg

Uporabite okvirje, ki imajo skupen element. Slike v skupini so namreč videti najbolje, če imajo okvirji enak slog, obliko, barvo ali pa vsaj odtenek ozadja med fotografijo in okvirjem. Če urejate družinske fotografije več generacij, lahko na primer vse razstavite v zlatih okvirjih, vendar pa za vsako obdobje uporabite drugačen slog. Pri večjih okvirjih je širše tudi ozadje, zaradi česar imajo fotografije več prostora za ''dihanje''. Celoten aranžma tako ne bo videti preveč natrpan ali kaotičen; vsaka slika posebej bo prišla do izraza.

53156377_zynfpzjq_c.jpg

Sistem mreže

Okvirje enakomerno razporedite v dve ali več vodoravnih vrst. Da bodo popolnoma usklajeni, si lahko pomagate z vodno tehtnico. Takšen sistem je videti najbolje, če se ujemajo tako vsi okvirji kot tudi ozadja.

4_organizing_photos_lgn.jpg

Da bo aranžma čim lepši, slike najprej razporedite in jih potem obesite. S pleskarskim trakom označite območje na steni, ki ga žalite zapolniti. Sredina aranžmaja naj bo v višini oči, torej približno meter in pol od tal. Potem s trakom označite enako veliko površino na tleh in po njej razporedite fotografije. Ko ste s postavitvijo zadovoljni, jo fotografirajte. Vsak okvir obrišite na papirju in obris izrežite, da ga lahko uporabite za vzorec. Papirje v velikosti okvirjev lepite po steni ter preizkušajte različne razmike med njimi, dokler niste zadovoljni. Žeblje zabijte skozi razporejene papirje, nato le-te odstranite in obesite fotografije.