Uveneli listi

Če živite v bolj sušnem podnebju, se lahko zemlja povsem posuši v roku nekaj ur, zaradi česar bodo rastline uvenele. Zato dodajte okoli vznožja rastlin plast mulčenja iz ostankov pokošene trave, slame ali lesenih ostružkov, saj boste tako zmanjšali izhlapevanje vode iz prsti in upočasnili rast plevela. Uveneli listi so po drugi strani lahko tudi posledica pretiranega zalivanja.

Gniloba in plesen

V primeru, da opazite gnitje listov zelenjave ali pa plesen, je ena najpreprostejših rešitev, da rastlinam zagotovite oporo. Rastline oprite na lesene rešetke ali jih privežite ob leseni kol, saj boste s tem izboljšali kroženje zraka in omogočili, da svetloba doseže vse predele rastlin vse do tal. Pri nameščanju opore pazite, da ne poškodujete korenin.

oprte_rastline.jpg

Škodljivci

Zelenjavo imajo izredno radi raznovrstni vrtni škodljivci, ki se jih je običajno težko znebiti. Če imate doma denimo kokošnjak, vam svetujemo, da iz njega enkrat tedensko spustite kokoši na zelenjavne gredice, da vam bodo po naravni poti pozobale večji del insektov, hroščev in podobnih škodljivcev. Uporabi insekticidov in pesticidov pa se raje izognite.

Ožgani listi

Pretirano zalivanje in sončna pripeka lahko povzročita, da se na listih pojavijo ožgani madeži. Zaradi tega v poletnem času nikoli ne zalivajte vrta čez dan, ampak zgoraj zjutraj ali zvečer, poleg tega pa raje zalivajte manjkrat in takrat več. Vrtno cev usmerite proti koreninam, tako da ne boste zmočili listov.

prva_pomoc_za_zelenjavni_vrt_2.jpg

Redčenje rastlin

Rastline potrebujejo določeno količino svetlobe, toplote, vode in prostora, zato ne smejo rasti preblizu skupaj. Redkvice, solato in podobno zelenjavo zato redno redčite, da rastline ne bodo stale preblizu, ker se tako slabo razvijajo. Pazite tudi, da rastline ne namenjajo preveč pozornosti vertikalni rasti, saj bo pridelka manj.