Zdravila in pripomočki iz potovalne lekarne so namenjeni samozdravljenju manjših zdravstvenih težav, kot jih opisujemo v nadaljevanju. V primeru hujših težav poiščite zdravniško pomoč. Ne oklevajte z obiskom zdravnika tudi, kadar zboli majhen otrok, nosečnica ali kronični bolnik.

Dve nevšečnosti, ki se pogosto pojavljata na dopustu in se zdravita z izdelki iz potovalne lekarne, sta:

Prebavne motnje

Najbolj značilna je potovalna driska. Takrat imejte pri roki rehidracijsko sol za nadomeščanje elektrolitov in izgubljene vode. Bolj dovzetni za dehidracijo so majhni otroci in starostniki. Rehidracijska sol pride prav tudi pri bruhanju, močnem znojenju in hujših fizičnih naporih. Tisti, ki imate težave z zaprtjem, si lahko pomagate z rastlinskimi odvajali, ki vsebujejo seno. Ta odvajala niso primerna za otroke. Veliko ljudi ima težave s potovalno slabostjo. V lekarnah imamo na voljo registrirano zdravilo proti potovalni slabosti ter številne pripravke z ingverjem. K dopustu spadajo tudi pikniki, zato ne pozabite na zdravila za lajšanje zgage.

Piki

Piki žuželk in meduz večinoma niso posebno nevarni, so pa neprijetni. Na mestu pika se pojavijo rdečina, oteklina in srbečica. Prva pomoč je hlajenje, npr. z ledom, nato pa nanesite mazilo, ki pomirja. Najprimernejša so mazila v obliki gela, ki vsebuje velik delež vode in tako že sam po sebi hladi. Najboljši so geli, ki vsebujejo kamilico, lahko tudi aloe vero, arniko, ognjič ter aluminijeve soli. Kamilica zmanjšuje vnetje, blaži skelenje in srbenje ter pospešuje celjenje. Aluminijeve soli zmanjšujejo oteklino in delujejo blago antiseptično.
Primerni so tudi geli z antihistaminikom, vendar je njihova slabost ta, da se ne smejo uporabljati na soncu. Kadar je reakcija na pik močneje izražena, se lahko poseže tudi po antihistaminikih v obliki tablet, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Kadar se po piku pojavijo hitro otekanje okoli oči, ustnic, jezika ali v žrelu, težko dihanje, piskanje pri dihanju ali hripavost, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč.

Kako ravnati s potovalno lekarno

Zdravila hranite na enem mestu, najbolje v priročni torbici, in na varnem pred otroki. Preden si pripravite torbico z zdravili, preverite datum njihove uporabe. Zdravila naj ostanejo v originalni embalaži skupaj z navodilom za uporabo. Pazite, da ne bodo shranjena pri temperaturi, višji od sobne (25 °C). Zaščitena naj bodo pred svetlobo in vlago. Pozorni bodite tudi na shranjevanje tistih zdravil, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja (na primer v hladilniku). Na dopust vzemite tudi potrdilo o zdravstvenem zavarovanju na poti, mednarodno potrdilo o opravljenih cepljenjih, pismo osebnega zdravnika o vaši bolezni in redni terapiji ter imenik s telefonskimi številkami v nujnih primerih. Verjamem, da vam bo s skrbno pripravljeno potovalno lekarno prihranjena marsikatera nevšečnost. Tako bo vaša glavna skrb le to, kako se zabavati in uživati.