Legenda pravi, da je bila Meta lepa nimfa, ki jo je neuspešno preganjal promiskuitetni Zevs. Njegova žena Hera jo je v nastopu ljubosumja vrgla na tla in pretvorila v rastlino, ki jo lahko vsi teptajo. Zevs te čarovnije ni mogel spremeniti, vendar pa je meti podaril čaroben vonj, ki se razširi, vsakič ko nanjo stopimo ali ko med prsti zmečkamo njene liste. Tako je meta postala simbol resnice, ki pride na dan, četudi jo želimo poteptati. Njeno snov lahko poteptamo, vendar pa nas bo doletel njen vonj. Danes poznamo okrog 600 sort mete, od katerih se zaradi zelišč in začimbnih lastnosti goji 30 sort, ki so si tako po videzu kot tudi po aromi in sestavi precej različne. Tako imamo sivkino, ingverjevo, limonino, ananasovo, mandarinino, jabolčno, čokoladno in še kopico drugih met, ki združujejo okus mete in druge okuse.

Meta sprošča

Meta pospešuje tvorjenje sline in želodčne kisline, spodbuja tvorbo in izločanje žolča kisline, spodbuja tvorbo in izločanje žolča, pomirja žolčne napade in zdravi želodčne težave. Deluje spazmolitično in deluje predvsem na gladke mišice prebavil. Pomaga tudi pri kolcanju in črevesnih krčih. Eterično olje se uporablja tudi pri virusnem hepatitisu in zlatenici. Čreslovine delujejo proti bakterijam v črevesju in proti driski. Ob tem je antiseptik za ustno votlino, zato je tako pogosto uporabljena v zobnih kremah, ustnih vodicah in žvečilkah. Blagodejno vpliva na živce, lajša glavobol in napetost ter odpravlja nespečnost. Uporablja se tudi pri slabosti. Z njo blažimo tudi pooperativne in nosečniške slabosti. Če jo zaužijemo v manjših količinah, pomirja in lajša bolečine. V večjih količinah pa spodbuja srce in živčni sistem ter deluje poživljajoče, dviga krvni pritisk in spodbuja koncentracijo.

Povzeto po knjigi „ Ščepec rešitve“, Zamolčane zdravilne moči začimb.