Brez dvoma je timijan eden izmed najmočnejših naravnih antiseptikov in antibiotikov. Če je balzamiral faraone in cesarje ter njihova telesa ohranil skozi stoletja, je bil zagotovo uporaben tudi pri živem telesu. V srednjem veku je timijan dosegel visoko mesto med „zvijačnimi“ zelišči. Na čem je temeljila čarovnija, ne vemo. Vemo pa, da je bilo to zelišče zelo pomembno pri preprečevanju širjenja kuge in drugih nalezljivih bolezni. V času, ko je razsajala kuga, je bil timijan najbolj dosegljiva zaščita za široke ljudske množice, od koder tudi prihaja izraz, da je to antibiotik revežev.

Razkužuje in pomirja

Osnovna značilnost timijana je, da razkužuje, lajša krče, pospešuje izločanje sluzi in prebavnih sokov. Timijanov čaj je blagodejen tudi pri prehlajenem želodcu, vnetju črevesja in v primerih driske. Ni zanemarljivo tudi to, da odganja gliste. Najbolj je razširjena njegova uporaba pri prehladih. Posebej je učinkovit pri bronhialnih težavah (širi skrčene bronhije) in pri blaženju kašlja. Njegovo eterično olje redči in razkužuje sluz. Ker deluje tako, da vse skupaj omili in zmehča, ga bodo tisti z zelo nizkim pritiskom kmalu čutili kot pomirjevalo. Če ne želite tvegati padca pritiska, bodite pozorni na to koliko timijana boste zaužili. Timijanova tinktura je zelo učinkovita tudi v primeru parodontoze, vnetja dlesni ali pri zobobolu. Tinkturo razredčimo in grgramo nekaj minut. Njegove lastnosti, da razkužuje in pomirja, lahko uporabimo tudi v kozmetiki. Skuhamo čaj in si z njim speremo lasišče ali ga uporabimo za umivanje, če nam nagajajo akne ali mozolji. Zožuje razširjene pore in poživlja kožo.

Povzeto po knjigi Ščepec rešitve, Zamolčane skrivnosti moči začimb.