Pehtran je sveže, grenko-sladko , toplo učinkujoče aromatično zelišče. Spodbuja apetit in dobrodejno deluje na želodec. Tudi najbolj oslabelim lahko povrne tek. Poleg tega pomaga pri slabi prebavi, napenjanju, preobilici želodčne kisline, kolcanju in vretju v črevesju. Ker pomaga pri izločanju seča, je nadvse koristen pri putiki, revmatizmu, zastajanju urina ter oslabljenem delovanju ledvic in sečnega mehurja. Zelo pomembno je tudi njegovo delovanje proti črevesnim zajedavcem, zlasti glistam.

Bogat spekter

V srednjeveških zeliščarskih knjigah je ostalo zapisano, da pomaga pri motnjah presnove, spodbuja menstruacijo in pospešuje potenje. Tradicionalno mu pripisujejo tudi blaženje bolečin, predvsem pri zobobolu ( zlasti s koreninami pehtrana, ki jih žvečimo oziroma z izvlečkov iz njih). Uporabljali so ga tudi kot nežno pomirjevalo. Pehtran je začimba, ki skriva v sebi zanimive zdravile moči. Te so nekoliko drugačne od večine drugih začimb: vsebujejo izobilje antioksidantov in protivnetnih snovi, pa tudi salicilno kislino ter nekatere druge fitospojine, ki delujejo varovalno na srce in žilje, varujejo pred rakavimi tvorbami in drugimi kroničnimi boleznimi, kot je sladkorna bolezen.

Povzeto po knjižni uspešnici Ščepec rešitve, Zamolčane zdravilne moči začimb.