Imate radi zelišča?

Zelišča največkrat pritegnejo pozornost z mnogovrstnostjo svojih okusov, arom, barv in oblik. Vsako zelišče v svoji raznolikosti vrst in sort predstavlja nekaj samosvojega, lahko bi rekli, da je »rastlinska osebnost«. Vsako je drugačno in vsako zahteva drugačno skrb. In takšno gledanje na zelišča omogoča, da jih lažje negujemo in oskrbujemo. Naučimo se namreč, da jih pozneje in natančneje opazujemo. Ni namreč dovolj, da zelišče preprosto posadimo v večji ali manjši cvetlični lonec in ga vsake toliko časa zalijemo. Umetnost nege zelišč je v tem, da za vsako zelišče poskrbimo ob pravem času in v pravi meri. To umetnost pa boste obvladali, če boste natančneje opazovali odzive rastlin na različne ukrepe, s katerimi skrbite zanje. Tako si boste sčasoma pridobili novo znanje in posluh za potrebe svojih zelenih prijateljic.

herbs.jpg

Raznolikost zelišč

Zelišča so nekaj prav posebnega. Zbujajo veselje do vrtnarjenja, ustvarjalno prijetno ozračje, prevzemajo s svojo lepoto in omamljajo s svojim vonjem – in ob vsej tej raznolikosti bo vsakdo zagotovo našel nekaj za svoj okus in svoje prehranske navade.

S preizkušanjem do uspeha

Če imate pri uporabi zelišč že veliko izkušenj, gotovo veste, da se količine dišavnic pri pripravljanju jedi razlikujejo. Medtem ko pogosto potrebujete polno pest peteršilja ali vrtne kreše, pa je lahko luštreka in materine dušice kmalu preveč. Največkrat zadostuje že nekaj vejic. Prav za teraso in balkon, na katerih so možnosti za gojenje zelišč v primerjavi z vrtno gredo razmeroma omejene, je pomembno, da dobro poznate svoje resnične potrebe po posameznih zeliščih. Dišeča zelišča v cvetličnih posodah namreč ne prinašajo le veselja in zadovoljstva, temveč je zanje treba tudi skrbeti in jih negovati. Po drugi strani pa prav balkon in terasa naravnost vabita, da »samo v enem lončku«preizkusite nekaj novega. Sčasoma boste ugotovili, kolikšne količine dišavnih zelišč potrebujete za domačo rabo, ob tem pa boste zagotovo ugotovili tudi, da raznolikost zelišč ne pomeni le več vrst, temveč tudi bolj ali manj aromatične sorte teh vrst. Odkrivajte jih, preizkušajte jih in uživajte v njih.