Pregrajevanje prostora in razdelitev posameznih uporabnih območij znata biti precej zahtevna. S pregrado se prostor zmanjša, zato se spremeni tudi njegova vizualna identiteta. Posebno težko je prostor tako urediti v manjših stanovanjih, ki s celovitostjo prostora dajejo vtis velikosti in zračnosti, ki je neobhoden za ugoden občutek.

pregrada.jpg

Pregrade kot element prostora in ne kot ločnice

Izogibajte se visokih in masivnih pregrad, še posebno v manjših prostorih, in raje uporabite pregrade iz pohištva, ki interjer razdelijo in s svojo funkcijo zadostijo različnim bivalnim potrebam. Pregrade iz pohištvenih elementov so najpogosteje nižje ali prosojne, tako da jih ne dojemamo kot ločnice, temveč kot elemente prostora.

Ena najpogosteje uporabljenih pregrad je kuhinjski pult ali otok, ki deli delovno območje kuhinje od jedilnice. Pult je lahko narejen tako, da funkcionalno zadosti tako kuhinjskim kot jedilniškim potrebam. Če je dovolj globok, ga s kuhinjske strani uporabimo kot dodaten element za hranjenje posode ali živil, z jedilniške pa kot polico ali vitrino. Ta element ima lahko tudi samo en namen, na primer samo za potrebe kuhanja, od jedilnice pa ga loči dekorativna fasada.

pregrada3.jpg

Za vizualno in funkcionalno ločitev 

Jedilnica in dnevni prostor sta lahko združena ali vizualno ločena. Če je prostor dolg, ga je priporočljivo razdeliti na območja, da je videti bolj dinamičen in privlačen. Najpreprostejši način za razdelitev dnevne sobe in jedilnice so komode, omare s policami ali steklene vitrine, skozi katere lahko vidimo na drugo stran. Takšni elementi so lahko na kolescih, da jih po potrebi lažje premaknemo. Če si želite zasebnosti, zapeljete pregrado na želeno mesto, ko pa prostora želite združiti, pregradni element preprosto premaknete.

Tudi kamin, ki je svojevrsten element opreme in pohištva, se odlično vključi v koncept nepopolnega pregrajevanja prostora – ko ga kot samostojen element postavimo na enega središčnih mest dnevne sobe. Okoli osrednje lege kamina se odvija vse življenje v prostoru, vendar upoštevajte, da je takšna postavitev priporočljiva samo v izjemno velikih dnevnih prostorih.

Več idej za funkcionalno in estetsko pregraditev prostorov si lahko ogledate tukaj.