Umetniške skulpture

Za predelitev uporabite element, ki je umetniško delo, še zlasti če dveh prostorov ne želite popolnoma razdeliti. To je lahko denimo umetnina iz železa z zanimivim vzorcem, ki vzbuja pozornost. Dnevno sobo naredi udobno in zaščiteno, ne da bi vam bilo treba postavljati klasično predelno steno. Z nizom vitkih skulptur pa lahko na primer ustvarite intimno ozračje v jedilnici.

Odprte knjižne police

Beli kockasti in med seboj zložljivi elementi Kallax, ki jih dobite v Ikei, so klasična izbira za preprosto in nevsiljivo predelitev stanovanja. Če želite, da skozi takšno steno vidite, uporabite knjižne police brez zadnje stene. To je še posebno elegantna možnost za razdelitev velike sobe na spalnico in domačo pisarno.

Ločevalne zavese

Če želite nekaj več intimnosti (vsaj kar se pogleda tiče), potem za pregrado izberite zavese, s katerimi popolnoma ločite dva prostora. Skrijte kuhinjo z nepomito posodo, med tem ko večerjate z gosti, ali naredite ločeno igralnico za otroke, ko k vam pridejo prijatelji. Debele in neprosojne zavese so odlične za vizualno učinkovitejšo predelitev stanovanja, tanjše in prosojne ali zavese iz trakov pa ustvarijo nekoliko bolj zračen občutek.

Reciklirana okna

Odličen vtis naredijo starinska okna, s katerimi razdelite prostor. Bolšji sejmi in starinarnice so pravi kraj za iskanje vintidž okenskih okvirjev, ki jih kupci, ki gledajo na svojo račune za energijo, najpogosteje spregledajo. Ker jih kupujete samo za predelno steno, vam ni treba skrbeti, ali so stekla enojna ali dvojna ali pa jih sploh ni – pomemben je videz okvirjev. Izberite okna, ki so vam všeč in ki najbolje pristajajo v vaš interjer.

Zložljive stene

Elegantne zložljive stene ali stene na »harmoniko« so odlična rešitev za majhne prostore. Ker so prenosne, jih lahko postavite kjer koli, na primer tako, da ločite spalni del od delovnega kotička. Bodite pozorni samo na to, da izberete barvo stene, ki ustreza vaši notranji opremi.

Zelene rastline

Tako ali tako si želimo v stanovanje prenesti več narave, zato so zelene rastline, ki tudi čistijo zrak, učinkovita in okolju prijazna možnost za delitev prostorov. Ko jih postavite na police ali jih obesite s stropa, vam ne zapirajo povsem pogleda na sosednji prostor, obenem pa vam omogočijo vsaj malo zasebnosti.

Delni zidovi

Nekateri prostori potrebujejo nekaj več zasebnosti, ni pa nujno, da vanje postavimo klasične zidane predelne stene. Veliko sobo lahko ločimo tudi z delnimi zidovi, ki segajo do višine pulta, ali z zidovi, ki imajo na vrhu odprt prostor. Vrzel med zidom in stropom ustvari vizualno zanimiv interjer, poleg tega ne zaustavi kroženja zraka. Delne zidove je lažje postaviti in tudi cenejši so kot polna stena.

Vir: www.realtor.com