O tem, kako naj bi bila videti takšna soba, smo povprašali v podjetju Indizajn, kjer ponujajo celovite rešitve za interjer. »Razgibana študentska soba je svet v malem, ki v vsakem trenutku preseneti z novo funkcionalnostjo. Omogočati mora dovolj prostora za vse dejavnosti, kreativnost in druženje, ne nazadnje mora ponujati miren spalni kotiček. Torej potrebujemo: dovolj veliko pisalno mizo, primeren stol, prostorno garderobno omaro, komodo za shranjevanje šolskih potrebščin in udobno posteljo. Pomembno je tudi, da pri urejanju sobe za študenta razmislimo o primerni razsvetljavi, ki bo posamezniku omogočala primerne študijske pogoje,« razlaga arhitektka Anjuška Ivanušič iz podjetja Indizajn in dodaja, da če pogledamo še malo naprej, je dobrodošlo, da je soba blizu sanitarnih prostorov in ima dostop do kuhinje.

studijska1.jpg

Pohištvo z domiselnimi detajli in prostorom za shranjevanje

Pri opremljanju sobe za dijaka ali študenta je smotrno načrtovati vnaprej in ob izbiri pohištva misliti na možnosti poznejšega kombiniranja. Ivanušičeva svetuje, da izberete pohištvo, ki je obogateno s številnimi domiselnimi detajli in veliko shranjevalnega prostora, ki ga nato uporabnik lahko prilagaja trenutnim potrebam. Pri izbiri barve pohištva je priporočljiva bela ali barva lesa, saj omogoča najlažje kombiniranje. Enostavnost pohištva lahko popolnoma prilagodite posamezniku in tako na primer belo kombinirate z dodatki v močnih barvah (posteljnino, lučmi ali barvo stene).

Če je pri pohištvu najboljša izbira čim bolj nevtralna barva, pa pri barvah sten pravzaprav ni omejitev. Barve so sredstvo, s katerim lahko pričarate posebno vzdušje, hkrati pa lahko z njimi poudarjate ali prikrivate dejansko velikost prostora: izbira toplih barv navidezno zmanjšuje dejansko velikost prostora ter zbližuje elemente v prostoru, medtem ko hladne barve navidezno povečujejo prostor ter elemente oddaljujejo. Namesto barvanja sten se lahko odločite tudi za tapete, ki jih lahko namestite po celotnem prostoru ali z njimi dekorativno okrasite zgolj eno steno.

Za kakovosten študij je prav gotovo pomemben urejen prostor brez najrazličnejših malenkosti, ki kradejo pozornost in koncentracijo, zato je oprema za shranjevanje izjemnega pomena. Dejstvo je, da je večina ljudi nagnjena k skladiščenju, dijaki in študenti pa potrebujejo še obilico prostora za hrambo obveznih šolskih potrebščin, knjig in skript. V mislih moramo imeti še vso električno tehnično opremo, tudi računalnik in tiskalnik, brez katerih danes ne gre. Predlagamo, pravi Ivanušičeva, da ju namestite ob pisalni mizi ali na njej, ob tem pa poudarja, da je zelo praktično, če tipkovnico namestite na drsno polico pod delovno površino; ko je študent ne bo potreboval, jo bo lahko enostavno pospravil in ne bo zavzemala prostora na mizi.

studijska2.jpg

Obvezne stenske police

Skorajda obvezne so stenske police, na katere pospravimo vse drobnarije, ki jih ne uporabljamo vsakodnevno, na police nad pisalno mizo pa lahko posameznik odlaga knjige, učbenike in druge potrebščine. Police so čudovita rešitev, saj omogočajo, da na tleh in mizi pridobimo dodaten prostor; dobra rešitev so tudi viseče omarice in drugi namenski elementi. Ne smete pozabiti niti na poličke za shrambo zgoščenk in DVD-jev, prostor pa potrebuje tudi množica kablov, ki jih s pomočjo izbranih nosilcev lahko spremenite v urejen in pregleden sistem.

Posebno pozornost seveda velja nameniti mizi in stolu ter pravilni osvetljavi. Najboljši položaj za mizo, tako meni naša sogovornica, je, če sedite tako, da je okno bočno od mize, najbolje na levi strani, za našim hrbtom pa naj bo stena. Svetloba naj pada na pisalno površino z leve strani; ker je običajno sestavni del mize tudi računalnik, morate paziti, da svetloba ne bo odsevala na zaslonu. Zlato pravilo je, poudarja arhitektka, da mora biti na pisalni mizi vedno dovolj svetlobe, ob tem pa dodaja, da je priporočljivo, da se ob sedenju pri pisalni mizi vidijo vrata; najboljši položaj mize je diagonalno proti vratom: torej, za vami naj bo stena, pred mizo pa prazen prostor. To je kontrolni položaj, t. i. položaj moči, ki omogoča, da hitro opazite vse spremembe v prostoru. Postavitev pisalne mize pred okno strokovnjakinja odsvetuje, saj je pogled skozi okno navadno zanimivejši kot učenje.

In kakšen naj bo študijski stol, na katerem bo uporabnik sobe preživel kar nekaj časa? »Izbira pravega stola v študijski sobi ni lahka naloga, saj dimenzije človeškega telesa postavljajo zahteve glede dimenzije stola, predvsem višine sedišča, njegove globine in širine, višine naslona za hrbet ter položaja in višine naslona za roke,« razlaga naša sogovornica kompleksnost izbire pravega študijskega stola in svetuje, da izberete stole, ki so ergonomsko oblikovani in narejeni iz kakovostnega materiala.

studentska_soba9.jpg

Prisluhnite tudi željam svojega mladostnika

Poudariti velja, da je opremljanje sobe za odraščajočega dijaka in pozneje študenta prav gotovo projekt, pri katerem je treba upoštevati ne samo njegove potrebe, temveč tudi želje. Največja napaka, ki jo delajo starši pri opremi mladostnikove sobe, je ta, da jo poskušajo opremiti v skladu s svojim pogledom na svet; želijo, da je predvsem praktična in uporabna. »Pri Indizajnu menimo, da morajo mladostniki sodelovati pri procesu opremljanja svoje sobe; sami naj izberejo barve, stil pohištva, vključite jih tudi v proces razporeditve pohištva in osmišljanja namembnosti posameznih kotičkov,« pravi Ivanušičeva, hkrati pa poudarja, da je pomembna tudi zasebnost. Najstniku je treba omogočiti, da si v svoje predale in kotičke vnese, kar želi.

Prav tako mu moramo priskrbeti dovolj veliko posteljo in smiselno je, da imamo že pri načrtovanju v mislih večje ležišče, ki omogoča spanje dveh oseb.
Kot rečeno, ima mladinska soba poudarek na delovnem oziroma izobraževalnem kotičku, zato naj bo opremljena tudi s stvarmi, ki spodbujajo izobraževanje in osebnostni razvoj. Zidove lahko okrasite s predmeti, ki so povezani z učno temo; nanje obesite na primer uokvirjene posušene rastlinske vrste ali motivacijske posterje ali pa dodajte veliko stensko uro, da bo dijak ali študent točno vedel, koliko časa nameni posameznemu šolskemu predmetu. Na police zložite knjige, učbenike, enciklopedije in slovarje. Pri vsem tem pa naj bo vaše vodilo zmernost; »manj je več« je načelo, ki velja tudi pri opremljanju sob.