Ena najbolj vztrajnih nadlog, če imate doma psa, mačko ali drugega kosmatinčka, so zagotovo njihove dlake. Živalska dlaka lahko pristane čisto povsod: na pohištvu, talnih oblogah in oblačilih. Kako se je torej znebiti oziroma vsaj ublažiti količino dlak, ki pristanejo v domu? Za začetek položite staro brisačo čez ležišče hišnega ljubljenčka ali tja, kjer rad poležava, tako da boste lahko brisačo občasno odnesli ven, jo zunaj stresli in tako zmanjšali količino dlak, ki se operejo v pralnem stroju.

Kako se še lahko spopadete z dlakami?

Pomaga tudi redno krtačenje domačih živali, saj jim bodo dlake manj odpadale. Če želite dlake odstraniti s preproge, le-to posesajte večkrat na teden z največjo močjo sesanja. Izberite sesalnik s HEPA-filtrom. Za lesene in druge podobne talne obloge pa uporabite elektrostatično krpo, ki bolj učinkovito ujame dlake, saj jih ne razpiha naokoli po prostoru. Živalske dlake na oblazinjenem pohištvu in oblačilih najlažje odstranite z lepilnim valjčkom. Uporabite lahko še gladke ščetke, namenjene posebej ščetkanju oblačil.

valjcek_za_dlake.jpg

Poskrbite za čiste tačke

Čiste šape so zelo pomembne, če kosmatinec živi z vami v stanovanju. Kupite par rokavic, vzemite staro brisačo in plitvo posodo, ki jo do tretjine napolnite z vodo (na sobni temperaturi) in postavite zraven glavnega vhoda. Ko se boste vrnili s skupnega sprehoda, še posebno, če dežuje, sneži ali je blatno, ljubljenčkove tačke pomočite v vodo in jih obrišite z brisačo. Tako lahko pozabite na blatne odtise in madeže. Svetujemo vam tudi, da morebitne madeže urina ali razlitja hrane v čim krajšem času pobrišete, preden trajno zaznamujejo površino.

tacke.jpg

Zaščitite pohištvo

Najbolje je, da izberete pohištvo, ki odbija dlake, je trpežno in odporno na trganje ter enostavno za čiščenje, na primer kose, oblazinjene s polanilinskim usnjem. Če imate raje tkanine, se odločite za mikrovlakna ali mikrovelur. Izognite se materialov, ki so ohlapno tkani in tanki, temveč raje poiščite gosto  tkane izdelke. Barva pohištva naj bo podobna barvi dlak vašega hišnega ljubljenčka, da na njem ne bodo takoj vidne. Da boste površino pohištva zaščitili pred praskami, redno obrezujte kremplje živali. Na prostoru za hrano in vodo pod posode položite vodotesno podlogo, ki vam bo prav tako olajšala čiščenje.