V primeru, da jeste veliko hrane iz pločevinke, lahko prazne konzerve po uporabi reciklirate in jih spremenite v privlačne posode za manjše rastline. Pločevinke enostavno dobro operite, na njihovo dno zvrtajte nekaj luknjic za odtekanje vode, nato pa vanje nasujte prst in posadite poljubne rastline manjših dimenzij. Več pločevink lahko na primer pritrdite na kovinsko ali leseno podlago – ali pa jih namestite ob vrtno ograjo, kjer boste z njimi kreirali nov vertikalni vrt. Kot posode za rastline zlahka uporabite tudi morske školjke, staro kopalno kad, straniščno školjko, samokolnico ali druge predmete za domačo rabo.

betonski_zidaki_za_cvetlice.jpg

Betonski zidaki, lesene palete ali zabojnik?

Betonski zidaki so običajno na videz dolgočasni in neprivlačni. Vendar so lahko videti tudi kot sodoben geometrijski dodatek vrtu, če v izbrani kotiček vrta razporedite več zidakov v določeno geometrijsko obliko. Vsak zidak posebej vam bo služil kot korito, v katerega posadite različne vrste kaktusov ali drugih manjših rastlin. Namesto betonskih zidakov lahko uporabite tudi lesene palete, ki jih postavite ob steno, zatem pa obnje prislonite rastlino vzpenjavko ali plezalko. Unikaten vertikalni vrt je možno izdelati tudi iz starega lesenega zabojnika za vino, ki ga preprosto namestite na steno.

aluminijasta_cisterna_za_vino_na_vrtu.jpg

Aluminijasti žleb, cisterna za vino ali ogrodje postelje?

Stare aluminijaste žlebove ali cisterno za vino iz aluminija lahko ponovno uporabite na primer za oblikovanje dvignjenih gredic. Če želite v okolico svojega doma vnesti nekaj industrijskega pridiha, lahko to storite ravno z recikliranjem aluminijastih izdelkov. Po drugi strani pa lahko dvignjeno cvetlično gredico ustvarite tudi tako, da v izbran kotiček vrta postavite staro kovinsko ogrodje postelje (z baldahinom), ki ste ga poljubno prebarvali, območje postelje pa opremite z barvitimi cvetlicami.

podaljsana_terasa_z_gredjo.jpg

Drevo iz steklenic ali gredica, ki je podaljšek terase?

Želite iznajdljivo okrasiti vrt, kjer že stoji mrtvo drevesno deblo, ki ga do sedaj iz takšnih ali drugačnih razlogov še niste uspeli odstraniti? Deblo okrasite s praznimi steklenicami, tako da iz steklenic kreirate edinstveno krošnjo. Za popoln zelenjavni vrt, ki bo čim bližje kuhinji, pa vam svetujemo, da teraso za hišo podaljšate z dvignjeno gredjo iz lesenih desk. Tako boste lahko s terase neposredno dostopali do zelenjavnega vrta.