Škodljivim glivam ustreza toplo in vlažno vreme, v rastline pa prodrejo skozi rane ali odprta mesta, kot so listne reže. Ker imajo tudi same zelo malo ugodnega časa za razmnoževanje, se hitro širijo in množijo, pri tem pa jih lahko ustavimo tudi z nekaterimi naravnimi sredstvi, narejenimi iz rastlin, nabranih na našem vrtu.

Domači pripravki

Mnoge rastline, primerne za pripravo sredstev za preventivno varstvo pred škodljivci in boleznimi, bomo našli kar na našem vrtu. Tudi tiste, ki jih označujemo kot plevelne in jih pridno odstranjujejo z naših gredic, vsebujejo nekatere sestavine, s katerimi lahko zaščitimo naše rastline. Pripravke izdelujemo iz svežih ali posušenih delov rastlin, pomemben pa je tudi čas njihovega nabiranja. Njivska preslica ima največ učinkovin sredi avgusta, prej pa veliko manj, podobno velja še za nekatere druge.

Nabrane rastline porabimo sproti ali pa jih počasi sušimo v senci in shranimo največ za eno leto. V nasprotju s kemičnimi sredstvi za varstvo rastlin, ki delujejo na daljše obdobje in v določenih primerih obolele rastline tudi pozdravijo, je delovanje domačih pripravkov bolj preventivne narave. Zato moramo z njimi škropiti pogosteje, v času največje nevarnosti za pojavljanje bolezni in škodljivcev na vsake štiri dni, ob njihovem pripravljanju pa se moramo sprijazniti tudi z neugodnimi vonjavami, ki nastajajo pri dolgotrajnejšem namakanju v vodi.

skodljivci1.jpg

Priprava

Iz posušenih in svežih rastlin pripravljamo čaje, brozge in prevretke. Priprava čajev je podobna tistim, ki jim uporabljamo za pitje; rastline prelijemo s kropom in pustimo določen čas, da se v vodo izločijo učinkovine, potem pa jih uporabimo ohlajene in po potrebi razredčene. Brozgo pripravljamo podobno, le da na koncu vse skupaj še nekaj časa kuhamo in jo potem uporabimo odvisno od postopkov priprave in namena uporabe. Največ neprijetnih vonjav nastane pri prevretkih, kjer rastline namakamo v vodi toliko časa, da zmes zavre, in šele ko vrenje poneha, je sredstvo pripravljeno za uporabo. Pri tem je pomembno, da uporabljamo steklene ali plastične posode, saj se iz kovinskih izločijo snovi, ki slabijo učinkovitost sredstva.

Korenjevi listi

Mešana setev korenja in čebule je obojestransko koristna, saj čebula odganja korenjevo, korenje pa čebulno muho. Lahko pa čebulo zaščitimo tudi s pripravljenim sredstvom iz svežih ali posušenih korenjevih listov v obliki brozg in prevretkov. Za pripravo sredstva bomo potrebovali 100 gramov svežih korenjevih listov, ki jih prelijemo z dvema litroma vrele vode. Zmes nato pokrijemo in pustimo, da se ohladi, nato jo odcedimo in škropimo po čebuli proti čebulni muhi. Ker je v začetku sezone in v času, ko leta škodljiva muha, korenje še majhno, poskrbimo za ustrezno zalogo listja s sušenjem lanskega pridelka, sušino pa shranimo v temnem in suhem prostoru za največ eno leto.

Listi rabarbare

Rabarbarine peclje uporabljamo v prehrani za kompote in druge jedi, v listih pa se nahaja insekticid, s katerim bomo odganjali uši, muhe in druge škodljivce. Za pripravo sredstva potrebujemo 0,5 kilograma listov brez pecljev, ki jih namočimo v petih litrih vode. Ko mešanica zavre, počakamo do konca vretja, nato pa jo še približno 10 minut počasi kuhamo, ohladimo in uporabimo proti škodljivcem na vrtnih rastlinah.

Poleg že znanih kopriv je mogoče na vrtu najti še vrsto drugih rastlin, ki nam bodo pomagale pri odganjanju škodljivcev. Le poznati jih moramo in se naučiti, kako jih lahko koristno uporabimo pri gojenju vrtnih rastlin.