Res je, da ponekod najdete profesionalne obrezovalce dreves, vendar če imate vsaj malo telesne kondicije in dobrega ravnotežja, je najbolje, da se dela lotite sami, saj boste tako prihranili denar. Orodje, ki ga potrebujete: lestev, vrtne škarje za obrezovanje, žaga za les in cepilna smola.

Korist in lepota

Drevesa so lepa in dajejo prijetno senco. To sta le dva od koristnih razlogov, ki vas bodo morebiti prepričali, da posadite drevo. Dobro je, da imate v mislih namen, zaradi katerega ste se odločili za drevo, saj ga boste glede nanj tudi obrezovali.

Mogoče se boste za določeno obliko drevesa odločili samo zato, ker boste želeli ob prihodu domov zagledati nekaj blagodejnega za oči. Med nameni za obrezovanje drevesa ni samo koristna senca, temveč tudi povsem estetski razlog. Ko boste obrezali odvečne veje, boste omogočili drevesu, da postane močnejše in ima pridobi dobro razvito krošnjo. Tako vam bo zares služilo kot senca v vročih poletnih dneh.

obrezovanje_senca.jpg

Zdravje in moč

Ne glede na osnovni namen, zaradi katerega ste se sploh odločili za drevo, morajo biti drevesa obrezana, saj bodo tako trajala več let. Moč in zdravje drevesa gresta skupaj z roko v roki. Močno drevo je tudi zdravo drevo. Včasih boste morali odstraniti poškodovane ali bolne veje. Izberite pravo tehniko obrezovanja ter poskrbite za zdravje vašega drevesa.

Rodovitnost

Nekatera drevesa obrezujemo z namenom, da bodo bogatejše obrodila. V tem primeru jih obrežemo, da se ne razrastejo preveč in raje rastno energijo usmerijo v proizvodnjo okusnih sadežev. Odstranimo tudi bolne veje ter ne dopustimo, da bi drevo preveč zrastlo v višino. V nekaterih primerih odstranimo tudi nižje veje, da omogočimo mehansko obiranje. Zrela drevesa pogosto obrežemo v ravno linijo zaradi lažjega obiranja.

obrezovanje_rodovitnost.jpg

Vrednost posestva

Zdrava drevesa in lepo urejena krajina lahko povečajo lepoto in uporabnost posestva okoli vašega doma. Z nekaj časa in dela boste poleg druge koristi dobili lepo urejeno okolico doma, povečali pa boste tudi vrednost posestva.