Mnogo športnikov, bodisi rekreativnih ali pa profesionalnih, si dela medvedjo uslugo s tem, ko pozablja na velik del svojega treninga. To sta počitek ter prehrana. Potrebno je razumeti, da so naša telesa organizmi, ki za optimalno rast in razvoj potrebujejo energijo in če porabimo več, moramo tudi več vložiti. Seveda pa ni nepomembno kaj vanj vnašamo Zdrava in uravnotežena prehrana je nujna, vendar kaj natanko to pomeni? Nekateri opozarjajo na zmanjšanje maščob, nekateri se na smrt izogibajo ogljikovim hidratom, spet tretji svoja telesa dobesedno stradajo. Kaj je prav in kaj narobe?

Poslušajte telo

Najboljši pokazatelj stanja je vaš občutek v telesu. Če se počutite dobro, potem ste na dobri poti. Če vas pa nenehno bolijo mišice, imate bolečine v križu, sklepih in na splošno vaše počutje ni nič kaj atletsko bi bilo smiselno preveriti kaj se znajde na vašem krožniku. Beljakovine so pogosto tista ključna sestavina, na katero pri izbiri zdrave prehrane pozabimo. Predvsem pri športnikih pa so te izredno pomembne, saj beljakovine predstavljajo tako imenovani gradbeni material za razvoj mišic. Ni potrebno iti v ekstreme in si takoj predstavljati, da vas skušamo prepričati v to, da pričnite jesti različne vnaprej pripravljene praške in napitke. Na splošno je procesirana hrana slaba tako za športnike, kot tudi za ne-športnike, zato se ji raje izognite. Hranila za optimalne rezultate lahko najdemo v čisto naravnih in zdravih živilih. Ker pa vsi vemo, da so živalske beljakovine težje prebavljive, priporočamo da razmislite o rastlinskih virih proteinov. Največkrat se zgodi, da ljudje, ki se odpovedo mesu, potem nadomestijo manjko beljakovin z ogromnimi količinami mlečnih izdelkov, vendar pa tudi to ni najbolj priporočljivo.

sportnotranja.jpg

Rastlinski viri beljakovin

V zelenih delih spodaj naštetih rastlin lahko najdemo rastlinski vir beljakovin:

konopljini proteini

spirulina (superhrana)

soja (seitan, tofu)

stročnice (leča, fižol, kvinoja, grah)

polnozrnat riž

cvetni prah (superhrana)

Kaj pa maščobe?

Ne smemo pozabiti, da so tudi maščobe nujno potrebne. Niso pa  vse maščobe enako zdrave. Predlagamo le nekaj najbolj dostopnih in zdravih:

olivno olje ter olive

kokosovo olje

sezamovo olje

arašidovo olje

oreški (arašidi, indijski oreški, orehi, mandlji)

avokado

Kaj je prav?

V poplavi prehranskih dodatkov se človek včasih kar težko odloči in presodi, kaj zares potrebuje. Če uživate veliko svežega ekološkega sadja in zelenjave predvsem zelenolistja, se prehranskim dodatkom skoraj gotovo lahko mirne vesti izognete. Morda občasno uporabite cvetni prah za imunski sistem, več pa resnično ne potrebujete. Drugo je, če vam ustrezajo okusi raznih superživil. Potem si jih tudi mirne vesti privoščite, v zmernih količinah seveda. Med prehranskimi dodatki za športnike bi veljalo omeniti poživila, ki vam pomagajo pri izvedbi, saj povišajo nivo energije. Med njimi cvetni prah, guarana ali zeleni čaj, ki hkrati tudi pomagajo pri izgorevanju maščob.

Bi radi dosegli več? Počivajte. Vendar se morate tudi pri uporabi poživil, bodisi naravnih ali umetnih zavedati, da bodo sčasoma zahtevala svoj dolg. Kar pomeni, da jih ne moremo uživati v nedogled, v neomejenih količinah. Bodite odgovorni do sebe in svojega telesa. Ne glede na to, kakšen je vaš trening, pomnite da je počitek velik del treninga. Če se že ne morete odpovedati vsakodnevni vadbi, pa si poskusite vzeti vsaj dan za aktivni počitek, ko samo hodite ali delate raztezne vaje.


 Več zanimivih nasvetov najdete na www.ekologicen.si