Travniške zasaditve

Travniki, kjer se ne uporabljajo kemična sredstva in ki se jih ne gnoji, so polni raznovrstnih cvetlic, ki žarijo v barvah od rane pomladi do pozne jeseni. Takšne naravne zasaditve so dobrodošle tudi na vrtovih, za katere ni treba, da so veliki. Zanje izberemo le del vrta ali celotno postavitev ter zasaditev uredimo kot sodoben naravni vrt. Izbor rastlin, za katere načrtujemo, da jih bomo vključili v zasaditve, je lahko pester, kot je pestro življenje v naravnem okolju. Seveda je izbor odvisen od lastnosti rastišča, upoštevati pa moramo veliko dejavnikov, kot so odcednost, osvetljenost, podnebje in druge. V resnično naravnem vrtu bodo našle svoje mesto večinoma avtohtone rastline, ki se bodo sčasoma prilagodile in zasedle svoj del prostora v mešani zasaditvi.

druzinatravnik.jpg

Monokulturnih zasaditev v naravi ne poznamo, lahko pa nekaterim vrstam določeno rastno okolje ustreza bolj kot drugim in so zato močneje zastopane. Tako se bodo na odprtem sončnem travniku najbolje počutili grabljišče, lakote, maki in ivanjščice, za popestritev barv pa lahko v takšne zasaditve vključimo tudi gojene rastline. Spomladansko cvetenje bo bogatejše s tulipani, narcisami in drugimi čebulnicami, poznejše dogajanje pa bodo lepo dopolnile trajnice, kot so barvni rmani, kadulje, dresni itd.

Sveža travniška zasaditev 

Površino, ki jo nameravamo zasaditi s travniškimi cvetlicami povsem na novo, najprej očistimo trdovratnih in agresivnih plevelnih rastlin. Kislic se bomo zelo težko znebili zgolj s puljenjem, saj imajo izjemno dolge korenine, in če ostane po puljenju v tleh le delček, se bo iz njega razvila nova rastlina. Travniške cvetlice ne potrebujejo gnojne zemlje, zato lahko zgornjo plast rastišča uporabimo drugje, nato zemljišče dobro obdelamo in zrahljamo, potlačimo in pripravimo za setev travniškega cvetja.Obstoječa 

Obstoječa zasaditev

Čebulnice, kot so tulipani, narcise in druge, sadimo tako, da privzdignemo vrhnjo plast zemlje skupaj z rastlinami, posadimo čebulice in potlačimo privzdignjeno plast nazaj. Druge trajnice in trave, s katerimi nameravamo obogatiti barve, pa posadimo na mesto, kjer smo odstranili rušo in naredili prostor zanje.

tulips.jpg

Sodobni vrtovi

Pri sodobnih vrtovih je največji poudarek na domiselnosti celostne oblike, v katero so vključene tudi zasaditve. Zelo pomembno je, da so kljub manjšim površinam, namenjenim zasaditvam z rastlinami, privlačne vse leto. Drevnine z lepim lubjem, kot so breze in dreni, so pravšnje za takšne vrtove, prostor pod njimi pa zapolnimo s travami in trajnicami, ki posnemajo zasaditve iz naravnega okolja.

Travniške zasaditve so primerne tako za tradicionalne kot sodobne vrtne postavitve. Z njimi pa ne bomo imeli na vrtu samo bogatejšega cvetenja, temveč bo bogatejše tudi življenje na splošno zaradi številnih živali, ki si bodo tu našle hrano in dom.