Iz britanskega moštva Williams so sporočili, da bodo letos svoji 31-letni testni voznici Susie Wolff na dveh julijskih koncih tedna omogočili, da aktivno sodeluje na prostih treningih pred dirkama za VN Velike Britanije in VN Nemčije. To pomeni, da bo Wolffova, ki se je Williamsu pridružila leta 2012, postala prva ženska dirkačica po 22 letih, ki bo aktivno sodelovala na dirkaškem koncu tedna ob dirki formule ena. Nazadnje je imela to čast Italijanka Giovanna Amati, ki je leta 1992 z Brabhamom trikrat dobila priložnost na prizorišču dirk za Veliko nagrado, a se ji nikdar prek kvalifikacij ni uspelo prebiti na dirko.

»Susie je v zadnjem obdobju postala pomemben član naše vozniške zasedbe in v letu 2014 ji bomo na ramena naložili še več zadolžitev, saj želimo, da naredi v svojem dirkanju velik korak naprej,« je dejal glavni Williamsov tehnični inženir Pat Symonds.

Seveda je bila obljubljene velike priložnosti vesela tudi Škotinja. »Sem zelo hvaležna Williamsu za vso podporo in zaupanje vame, ki ju neprestano kažejo, leto 2014 pa bo očitno zelo pomembna prelomnica v moji karieri. Moje zadolžitve so od prihoda v ekipo postopoma postajale vse večje, jaz pa sem se ob priložnostih, ko sem lahko testirala dirkalnik, izkazala. Nastopanje na dveh prostih treningih pred dirkama za Veliko nagrado ter sodelovanje na enem dnevu testiranj med sezono bo zame velik korak naprej in zelo se že veselim priložnosti, da bom sedla za volan Williamsovega dirkalnika FW36 tudi med dirkaškim koncem tedna. To bo izziv, v katerem bom zelo uživala, hkrati pa bo tudi velika priložnost, da še naprej pomagam ekipi,« je dejala Wolffova.

Da se bliža čas, ko bodo tudi ženske ponovno aktivno sodelovale pri dirkanju v formuli ena, so nakazali že številni dogodki v zadnjem obdobju. Susie Wolff namreč ni edina ženska, ki se je v zadnjih letih uspela prebiti za volan katerega od dirkalnikov formule ena.

Moštvo Marussie je leta 2012 sodelovalo s Španko Mario de Villoto, ki pa se je na testiranju zaletela v tovornjak in zaradi izgube očesa končala dirkaško kariero, lani pa je nato zaradi posledic poškodb glave tudi umrla. Wolffovi pa bo letos v najelitnejši kategoriji avtomobilističnega športa delala družbo Švicarka Simona de Silvestro, ki jo je v svoje vrste povabilo moštvo Sauberja, kjer si želijo, da bo jo do naslednje sezone uspeli pripraviti za nastop na eni od dirk v koledarju formule ena.

Zadnja ženska, ki je nastopila na dirki formule ena je bila leta 1976 Lella Lombardi, ki je še vedno tudi edina, ki je uspela priti med dobitnike točk.