Rusi so na letošnjih olimpijskih igrah veliko stavili na hokejski turnir. Pred začetkom so si postavili jasen cilj, medaljo, želja ali skorajda zahteva vseh domačih ljubiteljev športa pa je bila kar zlata medalja.

Zdaj je jasno, da bodo domačini ostali brez medalje, kar je zanje nedvomno hud udarec. Že predtekmovanje, v katerem so v slovenski skupini Rusi ostali brez prvega mesta po porazu po kazenskih strelih z ZDA, je nakazalo, da kljub številnim zvezdnikom na čelu z Jevgenijem Malkinom in Aleksandrom Ovečkinom ne bo šlo povsem gladko. Norveško, oviro za četrtfinale, so Rusi v torek z nekaj začetnimi težavami preskočili, pri Finski pa se je zataknilo.

Začetek je bil pred polno dvorano domačih navijačev sicer po okusu Rusije. Zadetek Ilije Kovalčuka ob številčni prednosti je dal krila domačim, toda Finci so hitro poskrbeli za preobrat. Po slabem posredovanju Semjona Varlamova so izenačili, nato pa po zaslugi neuničljivega veterana Teemuja Selanneja tudi povedli. Ko je Mikael Granlund že v 25. minuti povišal na 3:1, so se sprožili vsi ruski alarmi. Zamenjali so tudi vratarja, v vrata je prišel Sergej Bobrovski, pa ni pomagalo. Finci so znali zadržati prednost, ruska jalova premoč pri strelih (38-22) pa se ni spremenila v gole in ruski navijači, na čelu s predsednikom Vladimirjem Putinom, so razočarani in poklapani zapuščali dvorano Bolšoj.

V prvem četrtfinalu je danes Švedska s 5:0 premagala Slovenijo, zvečer pa bosta še tekmi Kanada - Latvija in ZDA - Češka.