"Na začetku je bilo za nas najbolj pomembno čim dlje ohraniti mrežo nedotaknjeno. Dobili smo nesrečen gol ob koncu uvodne tretjine z igralcem manj. Nič ni bilo narobe v obrambi, le odboj je bil in mojstrstvo strelca, da je zadel s tistega kota," je prvi današnji ocenil Matjaž Kopitar.

Slovenija je v uvodni tretjini dobro igrala, tekmeci niso imeli veliko priložnost, Aleksander Steen pa je minuto in deset sekund pred koncem tega dela igre prvi premagal Roberta Kristana, ki je sicer branil zelo dobro in skupaj zbral 33 obramb. "Mi smo imeli v golu izjemno razpoloženega vratarja, kot že na prejšnjih tekmah. Tudi Luka Gračnar je dobro opravili svoje delo proti ZDA. Vse se začne zadaj, tudi branilci so se izkazali, napad pa tudi." Vratar Henrik Lundqvist je na drugi strani zaustavil vseh 19 strelov in je edini čuvaj mreže na tem turnirju, ki je igral vse tekme v celoti.

Drugi gol Slovencem porezal krila

Slovenija je drugič igrala s Švedsko in drugič ni dosegla gola. "V drugi tretjini smo imeli ves čas aktiven izid, imeli smo tudi nekaj priložnosti, a ne veliko. Ni bilo veliko prostora za igro, Švedi so fizično zelo močni in igrajo trd hokej. Dokler smo bili v igri, so se fantje trudili. Potem pa smo dobili drugi gol (Daniel Sedin v 42. minuti, op. a.), ki je našim igralcem spodrezal krila in pa tudi bencin, kar ga je bilo še v rezervoarju, je nekako izpuhtel. Zaradi utrjenosti so bile storjene napake," je navedel Kopitar.

"Mi smo hoteli na tej tekmi zmagati, da ne bo pomote. Po včerajšnji psihično težki tekmi z Avstrijo pa je bilo težko motivirati fante. Ne da ne bi hoteli, toda težko se je bilo v tako kratkem času dvigniti, saj je bilo veliko emocij sproščenih večer prej. Pa so se pripravili, videlo se je, da želijo še skalp Švedov. Na koncu se je razpletlo, kot se je." Slovensko ladjo sta dokončno potopila Loui Eriksson (49.) in Carl Hagelin (52., 57.).

(Foto: Reuters)

Sodniki niso kaznovali napak Švedov

Švedi so imeli dvakrat preveč igralcev na ledu, vendar tega sodniki niso kaznovali, kar je razburilo tudi slovensko klop. "Oni so veliki, mi pa smo malo manjša nacija, tako je to. Imeli smo aktiven rezultat, zato sem se razburil. Po drugi tretjini sem dejal, da ne bomo več razpravljali s sodniki o njihovih odločitvah. Lahko bi dobili kazen klopi, poleg tega pa bi me lahko igralci začeli posnemati. Moral sem ostati miren, da so ostali igralci osredotočeni na igro."

»Daleč najboljši turnir v zgodovini slovenskega hokeja«

Kljub porazu z 0:5 je slovenska ekipa zapustila lep vtis na turnirju. "Ostajam na realnih tleh. To je bil daleč najboljši turnir v zgodovini slovenskega hokeja, tako po rezultatu kot po igri. Fantje so dozoreli, vedo, kako in kaj. Tudi disciplina se je popravila. Lahko bi se zgodilo, da ne bi nobene tekme zmagali. Toliko dela smo vložili na ledu, da je uspeh enostavno moral proti. Dobro smo se upirali tako proti ZDA kot proti Rusiji in imeli smo svoje priložnost. Mislim, da je treba s tem nadaljevati."

Zadržati olimpijsko igro in se aprila v Južni Koreji vrniti med elito

Slovenija je dosegla dve zmagi, proti Slovaški, eni izmed članic elitne sedmerice svetovnega hokeja, in proti Avstriji. "Pred tekmo je bilo jasno, da bo nekdo izmed tekmecev, Avstrija ali Slovenija, velik poraženec. Zato si nisem želel tega dvoboja, saj bi se lahko to, kar se je zgodilo njim, pripetilo nam. Zdaj je naš cilj, da zadržimo 'olimpijsko' igro in se aprila v Južni Koreji uvrstimo v elitno skupino svetovnega hokeja. Z Nikom Zupančičem sva že naredila načrt. Prvega aprila bomo začeli s pripravami, imamo tudi datume z zaključkom tujih lig. Lahko se zgodi, da bomo nastopili s kar kompletno ekipo. Imeli bomo dve prijateljski tekmi, na Dunaju z Avstrijo in v Budimpešti z Madžarsko. Obe ekipi sta tudi naši tekmici v Koreji, ampak drugih možnosti pač nismo imeli."

»Morda je čas, da se umaknem«

Matjaž Kopitar je ob koncu spregovoril tudi o svojih osebnih načrtih: "Res je, tu sem dosegel svoj največji uspeh v reprezentančnem hokeju. Mogoče je čas, da se umaknem. Čeprav še imam pogodbo z našo zvezo, pa se bomo po OI usedli in pogovorili, kako naprej. Po vseh teh uspehih me tujci sprašujejo, če bi delal še kaj drugega. Reprezentančni hokej mi ustreza, ker imam čas za oba sinova, saj je življenje kratko. Po drugi strani pa me vleče vsakodnevna dinamika dela. Bom videli, odprte puščam vse možnosti."

(Foto: Stanko Gruden / STA)

Anže s ponosom odhaja nazaj v NHL

Selektorjev sin Anže Kopitar, edini slovenski igralec, ki igra v severnoameriški ligi NHL, je dejal, da se s ponosom vrača v ekipo Los Angeles Kings, s katero je enkrat že osvojil naslov prvaka. Slovenski zvezdnik je, tako kot soigralci, z uvrstitvijo v četrtfinale na olimpijskih igrah v Sočiju dosegel največji uspeh v zgodovini slovenskega hokeja.

"Mislim, da smo lahko izredno ponosni na to, kar smo tukaj dosegli. Kakšen rezultat, do kam smo prišli! V četrtfinale! Od prvega do zadnjega smo bili ekipa, od maserjev do zadnjega trenerja. Mislim, da smo zastopali državo, kot je potrebno, v pravi luči. Ta ekipa je zelo posebna, zelo malo jih je, ki imajo tako neverjeten ekipni duh. To je neverjetno," je vzrok za take nastope v Sočiju opisal Kopitar.

Slovenija je po dobrih igrah v predtekmovanju izgubila z velikima ekipama Rusijo in ZDA, premagala pa je Slovaško, četrto s prejšnjih OI. Nato je za preboj v četrtfinale visoko odpravila še Avstrijo in si priborila obračun s Švedsko, prav tako hokejsko velesilo, v kateri so vsi razen enega igralca člani ekip NHL, najmočnejše hokejske lige na svetu.

»Želeli smo dati kakšen gol«

"Težko je bilo igrati s Švedi, normalno. Dve tretjini smo se dobro upirali. Pred tretjo smo si rekli, da bodo dali vse od sebe. Želeli smo dati kakšen gol, potem nihče ne bi vedel, kaj vse bi se lahko zgodilo. Težko rečem, česa je zmanjkalo. Nismo dali gola. Gotovo smo bili utrujeni, štiri tekme v petih dnevih na taki ravni, kot smo jih mi odigrali, je težko nanizati. Na koncu smo, ko so tekmeci že precej vodili, skušali še kaj narediti, pa žal danes ni šlo," je zadnjo slovensko tekmo na olimpijskem turnirju strnil Kopitar.

(Foto: Reuters)

Zgodba se lahko nadaljuje, saj ekipa ni prestara

Kopitarja aprila letos ne bo v Južni Koreji, kjer si bo skušala Slovenija ponovno izboriti nastop na najvišji ravni svetovnega prvenstva, v skupino A. "Že na olimpijski turnir sem prišel s ponosom. Vsi v klubu so mi zaželeli srečo, ko sem odšel iz ZDA v Rusijo. Upam, da nas bodo sedaj še bolj poznali po hokeju, kot so nas. Upam tudi, da se bo ta naša zgodba nadaljevala, saj ekipa ni tako stara, da bi se razletela na koščke. Tudi brez mene so se že nekajkrat uvrstili v skupino A. Upam tudi, da bomo še kdaj igrali na olimpijskih igrah. Pravzaprav sedaj še bolj verjamem v to," je zaključil Kopitar.