Slovenski hokejisti se uglednega tekmeca niso ustrašili in so z borbeno igro dolgo grozili aktualnim svetovnim prvakom. V prvi tretjini so imeli pri izidu 0:0 celo izjemno priložnost, a kapetan Tomaž Razingar ni uspel zadeti, ko je sam pridrsal pred švedskega vratarja. Kazen je prišla v zaključku prve tretjine, ko so Švedi izkoristili prednost igralca več na ledu in prišli do vodilnega zadetka, po katerem so lažje zadihali.

V drugi tretjini so Švedi močno pritisnili proti slovenskim vratom, a je bil odlični Robert Kristan za njih nerešljiva uganka, saj je obranil vseh 16 strelov in po dveh tretjinah je bil izid za Slovenijo še vedno zelo ugoden, le 0:1.

V zadnji tretjini so Švedi le unovčili bogate izkušnje in bolj kvaliteten kader, saj so kmalu zadeli za 2:0, nato pa so imeli prosto pot do visoke zmage. Kristan je moral do konca tekme iz svojega gola pobrati še tri ploščke, kljub porazu z 0:5 pa slovenski hokejisti olimpijski turnir zapuščajo z dvignjeno glavo, saj so hokejski sveto opozorili nase in tudi danes dve tretjini grozili s senzacijo.

"Tekma je bila dolgo dokaj izenačena. Ko smo skušali doseči gol, so se pojavile luknje v obrambi. A vseeno, Švedska je bila boljša in se zasluženo uvrstila v polfinale. Na koncu je le škoda za visok poraz," je po tekmi povedal slovenski kapetan Tomaž Razingar. "Dve tretjini smo igrali res dobro, na koncu se je malo podrlo. Proti Švedski ni tako enostavno, kot morda izgleda. A lahko smo ponosni na vse to, kar smo tukaj dosegli in da smo tukaj sploh bili," je dodal prvi zvezdnik ekipe Anže Kopitar.


Slovenija – Švedska 0:5 (0:1, 0:0, 0:4)


Strelci: Steen 19. (PP), Sedin 42., Eriksson 49., Hagelin 52., 57.Švedi so na uvodu pričakovano prevzeli pobudo in iskali pot do vodilnega zadetka, a so se jim slovenski hokejisti dobro postavili po robu, tako da je za razliko od tekem proti Rusiji in ZDA slovenski gol v prvih minutah ostal nedotaknjen, kar je bila dobra napoved za nadaljevanje srečanja. Slovenija je imela v sredini prve tretjine tudi izjemno priložnost, ko je povsem sam pred vratarja Lundqvista pridrsal kapetan Razingar, a ga žal ni uspel premagati. Ko je že kazalo, da bo risom uspelo v prvih 20 minutah ohraniti neodločen izid, je bil v 18. minuti izključen Muršak, kar so Švedi kaznovali z vodilnim golom. Po strelu Alfredssona mimo vrat se je plošček od ograde odbil točno na palico Steena, ki ga je spretno poslal v nebranjen slovenski gol in poskrbel za vodstvo. Kljub zaostanku pa Slovenci v prvi tretjini niso razočarali, saj so bili večji del prvega dela igre dokaj enakovredni svetovnim prvakom. Razmerje v strelih v prvi tretjini je bilo 10:6 v korist Švedov.


Slovenci so na začetku druge tretjine preživeli minuto igre z igralcem manj, nato pa so po izključitvi Landeskoga tudi sami dobili priložnost za 'power play', a ob močni švedski obrambi niso prišli do prave priložnosti za izenačenje. Švedi so zatem prevzeli pobudo in Kristan je imel kar precej dela, ki pa ga je opravljal brez napake in ohranjal Slovence v igri. V drugi tretjini se izid kljub premoči Švedov (16:5 v strelih) tako ni spremenil.


Švedi so ob minimalni prednosti zavzeto začeli tudi zadnjo tretjino in že v drugi minuti se jim je to obrestovalo, ko je po lepi podaji Erikssona zadel Sedin in poskrbel za mirnejše nadaljevanje svetovnih prvakov. Tudi po vodstvu z dvema goloma pa Švedi niso popustili in so v nadaljevanju dosegli še kar nekaj zadetkov in stvari postavili na pravo mesto. Na koncu so svetovni prvaki slavili pričakovano zmago s 5:0, Slovenci pa v boju z velesilo predvsem v prvih dveh tretjinah niso razočarali. Razmerje moči na ledu na tej četrtfinalni tekmi zgovorno opiše tudi podatek o razmerju v strelih na gol, ki je bilo z 38:19 močno v prid Švedov.