V članku z naslovom Anže Kopitar pomagal Sloveniji raztrgati Avstrijo je ESPN poudaril, da je Kopitar mlajši z zadetkom v šesti minuti še nadgradil izkušnjo igranja pod vodstvom svojega očeta Matjaža na velikem mednarodnem tekmovanju. Olimpijski novinci, piše portal, se bodo pomerili z enimi od nosilcev in prvaki z OI 2006 Švedi. Omenjajo tudi vratarja Roberta Kristana in njegovih 30 obramb, dodajo, da so njegovi soigralci pokazali izjemno predstavo v obrambi, s katero so mu pomagali pri ohranjanju nedotaknjene mreže.

Goli Kopitarja in soigralcev so prinesli izjemno zadovoljstvo ekipi, ki je pred letom dni nihče ni pričakoval v Sočiju. Za hokejski narod, ki ima reprezentanco na 17. mestu svetovne lestvice, ima sedem dvoran za hokej in eno profesionalno ekipo, je bila že uvrstitev na OI izjemen uspeh, a se Slovenci niso zadovoljili samo s tem. Za začetek so premagali ponavadi zelo trdno Slovaško, zdaj so v četrtfinalu, piše ESPN.

Če razmišljate o tem, kako z najmanj narediti največ, je Slovenija pravi odgovor

Na spletni strani krovne hokejske zveze IIHF so članek o tekmi med Slovenijo in Avstrijo naslovili s Slovenija poletela, Avstrija umrla (Slovenia flies, Austria dies, op.p.). Seveda so možnosti v dvoboju s Švedsko minimalne, ampak že samo uvrstitev v četrtfinale je triumf, piše IIHF. Slovenija še nikoli ni igrala v odločilnem delu katerega od velikih tekmovanj, niti v obdobju stare skupne države Jugoslavije. Današnji uspeh pa je največji dogodek v hokejski zgodovini države od leta 1992.

Avstrijci so bili rahli favoriti pred tekmo, piše IIHF, glede na to, da ima tri NHL-ovce (Thomas Vanek, Michael Grabner, Michael Raffl), Slovenija pa le Kopitarja. A suša Avstrije se nadaljuje, 15. ekipa z lestvice IIHF ni še nikoli nič naredila na OI, poraz s primerljivo tekmico pa zanje pomeni razočaranje. Če razmišljate o tem, kako z najmanj narediti največ, je Slovenija pravi odgovor: je 17. država na svetovni lestvici, ima le 148 registriranih hokejistov v članski konkurenci - to pomeni, da je skorajda vsak šesti tudi na igrah v Sočiju ... Zdaj pa so Slovenci kar v četrtfinalu. Pa še to, ne Slovenije ne Avstrije ne bo na letošnjem SP elitne skupine v Minsku, še piše IIHF.

Slovenija za Avstrijo nič več tekmec po meri

Visoka zmaga izbrancev Matjaža Kopitarja pa je najmanj presenetila tudi naše severne sosede. Še pred 24 urami so bili navdušeni, ker jim je razplet predtekmovanja olimpijskega hokejskega turnirja namenil Slovenijo. Da je tekmec po meri in premagljiv, so menili v taboru rdeče-belo-rdečih. In se krepko ušteli.

Pred tekmo so bili v obeh taborih lahko zadovoljni; ekipi se dobro poznata, uspehi pri zmagah so razdeljeni približno na polovico, nenazadnje pa sta večkrat potovali skupaj iz elitne skupine v drugoligaško in nazaj.

A pri Sloveniji je selektor Kopitar namignil, da bi morda raje igral s kom drugim, pri Avstriji pa je kapetan Thomas Vanek pred dvobojem menil, da so si on in soigralci s svojimi igrami v predtekmovanju zaslužili tekmo proti Slovencem. "Zaslužili smo si, da igramo s takšno reprezentanco. Ne želim govoriti o najljubšem tekmecu, ampak če moraš izbrati med Švedsko in Slovenijo, je jasno, kaj si želiš," je v napovedih pred tekmo menil Vanek.

Avstrijska tiskovna agencija APA je po tekmi zapisala, da so v obračunu B-ekip (obe reprezentanci namreč letos nimata prvoligaškega statusa na svetovnem prvenstvu) njihovi igralci razočarali. Imeli so priložnost za prvo uvrstitev v četrtfinale in jo zapravili s slabo predstavo. APA je ugotovila, da so bili Slovenci bolj sveži in bolje pripravljeni na dvoboj, pri tem pa dodala, da so morda Avstrijci v ponedeljek zvečer zmago proti Norveški nekoliko preveč zagreto proslavljali v avstrijski hiši v Sočiju ... A v nadaljevanju povsem resno priznali, da njihovi največji zvezdniki, na čelu s tremi NHL-ovci, niso bili kos Sloveniji. Za zdaj APA odziva Vaneka po tekmi še nima.

Nacionalna televizija ÖRF pa je zapisala, da se olimpijske igre za Avstrijo končujejo. Tudi oni so izpostavili zamujeno priložnost za dvoboj s Švedsko. Avstrija ni pokazala obraza s tekme proti Norveški in se je hitro znašla na izgubljeni strani. Nič ni delovalo, Slovenci so bili hitrejši kot njihovi igralci, potem pa so tekmeci naredili tisto, kar delajo najraje: prežali so na protinapade in jih tudi izkoriščali, je še dodala ÖRF in ugotovila, da na koncu zanje ni bilo niti častnega gola.