"Ta tekma je imela res velik naboj. Ne mi ne Avstrijci nismo želeli izgubiti, ne samo zgodovinske priložnosti, ampak tudi zato, da jih doma ne bi poslušali, češ kakšno priložnost ste zapravili. Ne glede na prejšnje tekme," je pomen tekme opisal strelec tretjega gola za Slovenijo Sabahudin Kovačevič, ki mu je odmor na tekmi z ZDA dobro del in je tokrat pokazal odlično igro: "Za tekmo proti ZDA mi ni žal, danes pa bi se živ požrl, če ne bi igral."

Raza: Od prve minute se je vedelo, kdo bo zmagal

Veselje slovenskih fantov je bilo nepopisno, v njem pa je spet prednjačil kapetan Tomaž Razingar. "Mislim, da se je od prve minute naprej vedelo, kdo bo danes zmagal. Bili smo boljši, imeli smo veliko priložnosti. Prvi napad je deloval fenomenalno, Anže je delal razliko. Obramba je bila čvrsta, Kristan je pokazal, zakaj je že nekaj časa številka ena. Celotna ekipa je bila perfektna in dosegla še en fantastičen rezultat," je bil navdušen priljubljeni Raza.

Kapetan meni, da igra Švedov Slovencem bolj ustreza kot igra Američanov, zato upa, da se jim bodo znali postaviti po robu, neobremenjenost bi bil lahko velik plus. "Od nas nihče ničesar ne pričakuje. Že dvakrat smo imeli rezerviran let za domovino, mi pa smo še kar tukaj," se smeje Razingarju.

Podrobnosti s tekme: Zgodovinski uspeh slovenskega hokeja: V boju za četrtfinale nadigrali Avstrijce

(Foto: Reuters)

Pavlin: Zdaj pa na medaljo, zakaj pa ne?

Evforičen je bil tudi branilec Žiga Pavlin: "Meni se je tako vleklo od včerajšnje tekme do današnje, komaj sem jo čakal. Fantje smo spet pokazali, zakaj smo tukaj. Spet smo držali eden za drugega, zato smo bili nagrajeni. Premagati eno Avstrijo s 4:0 ni mačji kašelj, za zmago pa so zaslužni od vratarja do tistih, ki jih ni tukaj in so bili prej z nami. Noro, noro, noro. Zdaj pa na medaljo, zakaj pa ne? Trenerji nas bodo 'našpičili' za Švede, zakaj pa jih ne bi presenetili?"

Pavlin si kruh služi prav na Švedskem. "Ne poznam nobenega igralca, proti nobenemu v švedski ligi še nisem igral. To je izredno kakovostna ekipa, polna zvezdnikov. To so švedski heroji, vsa Švedska jih bo gledala, zato bo to dobra reklama za vse nas. Z izjemo Anžeta jo kar potrebujemo. Jasno, da gremo tudi proti Švedom na zmago, z razmišljanjem o porazu tekme niti nima smisla igrati. Zakaj ne bi razmišljali o kolajni," je optimistično razpoložen Pavlin.

Muršak: Bolj smo si želeli zmagati kot Avstrijci

Eden od tistih igralcev, ki so ostali mirni in na realnih tleh, pa je bil po mnenju mnogih najboljši igralec tekme Jan Muršak, Mariborčan je bil za dobro igro tudi nagrajen z golom. "Na tekmo smo se dobro pripravili, jo začeli zelo dobro. Želeli smo si zmagati, bolj kot Avstrijci, in to tudi storili. Treba je priznati, da so imeli tudi oni nekaj izvrstnih priložnosti, ampak Kristan je bil neverjeten, ni se dal premagati. Oni so imeli nalet na koncu druge tretjine, to so bile najbolj kritične minute, a smo jih z dobro obrambo in zbrano igro prebrodili. Osebno sem imel nekaj več nervoze kot običajno, saj sem si izredno želel zmage. Ampak strahu pa ni bilo, dobro sem vedel, da bomo tako kot na prejšnjih tekmah na ledu pustili srce. Na tak način smo zaustavili njihovo prvo peterko, njihove NHL igralce, s tem je bilo veliko dela opravljenega," je na vprašanja mirno odgovarjal hokejist moskovskega CSKA-ja.

Muršak jutri ne izključuje presenečenja: "Če bomo igrali, kot znamo, če bomo spet pustili srce na igrišču, mislim, da je vse možno. Švedi imajo odlično obrambo, ne izgubljajo ploščka, imajo odlično igro z igralcem več in odlične branilce, ki so nevarni s streli od daleč. Če nevtraliziramo njihove najbolj kakovostne stvari, smo veliko opravili."

(Foto: Reuters)

M. Kopitar: Jutri je nova tekma, časa za slavje ni

Miren je bil seveda tudi selektor Matjaž Kopitar. "Lahko bi se obrnilo tudi drugače. Na začetku je Kristan zbral nekaj neverjetnih obramb, potem so se stvari začele razvijati v naš prid. Najprej gol z igralcem več, nato gol z igralcem manj, s takim vodstvom je bilo lažje nadzorovati. Po dveh tretjinah in vodstvu s 3:0 še nismo slavili, z disciplinirano igro smo nadaljevali, vedeli pa smo, da bodo oni iz minute v minuto bolj nervozni. Zmagali smo, lahko si zamišljate, kako je bilo v slačilnici, a slavje ne bo dolgo trajalo. Časa za to ni, jutri je nova tekma," je dejal selektor, ki je kljub bolezni močno obremenjeval svojega sina Anžeta, malo več počitka mu je dal v zadnjem delu igre: "Na srečo Anže ni resneje zbolel. Na srečo ni dobil trebušne gripe, ampak je le nekaj napačnega pojedel. Zato sem ga lahko maksimalno koristil."

"Časa za slavje ni, priprave na Švedsko smo praktično že začeli. Kot sem že dostikrat opozarjal, moramo ostati na realnih tleh. Tekmo moramo odigrati, kot se najbolje da, v tem primeru se nimamo česa bati," je še dejal slovenski selektor, katerega naloga bo, da zamrzne evforijo, ki se je pojavila po odličnih nastopih na olimpijskih igrah.

Fantje pa so vsi po vrsti po tekmi čestitali tudi Tini Maze za zlato kolajno v veleslalomu.