Prevlada norveških alpskih smučarjev v superveleslalomu se nadaljuje tudi na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Branilec naslova Norvežan Aksel Lund Svindal je olimpijsko superveleslalomsko krono predal rojaku Jansrudu, ki je med najuspešnejšimi alpskimi smučarji v Sočiju. Po bronu v smuku je danes sledil še sijajen nastop v superveleslalomu, na katerem je premagal prav vso svetovno konkurenco za prvo zlato olimpijsko kolajno. Jansrud ima zdaj cel komplet odličij, saj je pred štirimi leti na igrah v Vancouvru osvojil srebrno kolajno v veleslalomu.

Jansrud je bil po tekmi navdušen, ker je dopolnil svojo olimpijsko kolekcijo kolajn: "Moja vožnja sicer ni bila popolna, v cilju me je zato preganjala misel, pa menda to ne bo krivo, da ne bi osvojil medalje. Ne vem, zakaj smo Norvežani tako dobri v superveleslalomu. Imamo srečo, da je z nami Aksel Lund Svindal, ki je najboljši superveleslalomist na svetu, trdo garamo."

Miller postal najstarejši dobitnik olimpijske kolajne

Kar nekaj časa je kazalo, da bo ameriški as Miller po neposrečenih nastopih v smuku in superkombinaciji vendarle osvojil zlato kolajno v Sočiju. A je Millerjeve načrte pokvaril Jansrud, ki je Američana prehitel za 53 stotink sekunde. Nato je sledil še nastop Kanadčana Hudeca, ki se je ob prihodu v cilj izenačil z Američanom za še drugo delitev kolajn v alpskem smučanju na teh igrah, potem ko sta si zlato kolajno razdelili Tina Maze in Švicarka Dominique Gisin. Hudec se je veselil svoje prve olimpijske kolajne, Kanadi pa je priboril sploh prvo kolajno v tej disciplini. Šestintridesetletni Miller je postal najstarejši dobitnik olimpijske kolajne, ob osvojitvi tako želene kolajne, ki jo je napovedoval, pa je potočil tudi solze.

"Za mano je noro leto, v katerem sem se soočal z veliko težavami, poškodbami, umrl je brat, jaz in moja družina smo prestajali najtežje trenutke v življenju, zdaj se je vse zgrnilo nad mene in so me prevzela čustva," je dejal Miller, ki ni verjel, da bo njegova današnja vožnja dovolj za kolajno: "Na startu je bilo še toliko dobrih fantov, čeprav sem prevzel vodstvo, nisem verjel, da bo dovolj, saj sem naredil veliko napak, zato sem bil še toliko bolj srečen."

Za presenečenje poskrbel Weibrecht

Za eno večjih presenečenj iger je s sanjsko vožnjo poskrbel Američan Andrew Weibrecht, ki se mu je napad iz ozadja s startno številko 29 povsem posrečil, večino časa je vodil, tako je nekaj časa za zlato kolajno trepetal zmagovalec Jansrud, nato pa je z zaostankom 30 stotink sekunde dobil boj za superveleslalomsko srebrno kolajno. Na zmagovalnem odru sta tako pristala kar dva Američana.

Med večjimi osmoljenci so člani avstrijskega tabora, Otmar Striedinger in Max Franz sta tekmo končala na petem in šestem mestu, presenetljivi zmagovalec smuka Matthias Mayer je po zelo tvegani in hitri vožnji odstopil, nezadovoljen pa je tudi glavni favorit Svindal, vodilni v posebnem seštevku smuka in superveleslalomu v svetovnem pokalu alpskih smučarjev, bo kot kaže tokratne igre zapustil brez kolajne. V superveleslalomu ni ponovil vožnje iz Vancouvra ter je pristal na sedmem mestu.

Kosi končal na 29. mestu

Edini slovenski predstavnik Mariborčan Klemen Kosi je svoj krstni olimpijski nastop v superveleslalomu končal z velikim zaostankom več kot treh sekund (+ 3,13), kar je zadoščalo za 29. mesto. "Mislim, da je bila moja vožnja še kar na visoki ravni. V zgornjem delu sem naredil večjo napako, še vedno pa mislim, da zaradi nje nisem zapravil toliko časa, kolikšen je bil nato zaostanek v cilju. Pogledal bom posnetek in opravil analizo, da bom videl, kje sem toliko izgubil. Vzdušje na mojih prvih olimpijskih igrah je super, vse je na svojem mestu, razen tega, da bi si želel izboljšati svoje rezultate," je po prihodu v cilj za TV Slovenija dejal Kosi, ki ga čakata še nastopa v veleslalomu in slalomu.

"Z izidom nisem zadovoljen. Solidno in korektno sem odpeljal progo, v zgornjem delu pa izgubil nekaj časa, ker sem naredil napako, ko sem zaradi prevelikih nagibov v zavoju izgubil nekaj višine. Kljub temu danes nisem bil hiter. Narediti moram analizo, zakaj je bilo tako, čeprav sem odpeljal tako, kot sem si zamislil. Smuči so bile, kot vedno, dobro pripravljen. Proga v spodnjem delu je bila nekoliko zmehčana, zgoraj pa ne, vendar ni bilo prave opore v zavoju. Meni običajno na tekih podlagah ne uspevajo nastopi, danes pa je bilo drugače," je menil Kosi.