Visok poraz Slovaške z ZDA je za Slovenijo lahko tudi dvorezen meč, saj ji zdaj teče voda v grlo. To je tekma, v kateri oboji vidijo največjo priložnost za zmago glede na preostala tekmeca v skupini. Slovaki bodo še bolj motivirani, predvsem pa pripravljeni na igro risov glede na to, da so ruskega medveda spravili v težave in ni rjovel tako glasno, kot je kazalo pred začetkom turnirja. Začetek tekme točno opoldne po ruskem času bo nekoliko nenavaden, a bo enak za obe ekipi. Igralci so tudi na takšno nenavadno uro delno navajeni, ko igrajo v svojih klubih opoldne, enih ali treh popoldne. Slovenski strokovni štab je urnik vadbe in preostalih aktivnosti prilagodil zgodnjemu začetku, da bo ekipa najbolje pripravljena na nov pomemben nastop.

»Na premieri proti Rusiji smo zapustili dober vtis. Škoda, da nismo iztržili nekaj več, saj smo si potihoma želeli točke, vendar smo zdaj bolj samozavestni. Preden bomo začeli tekmo s Slovaško, bo pač treba zgodaj vstati in pojesti dober zajtrk, da bomo imeli dovolj energije, da bo vstop v tekmo drugačen, kot je bil proti Rusiji,« je napovedal Rok Tičar, igralec z odlično tehniko in dobrim pregledom nad igro, ki je za nekaj trenutkov na veliko veselje poročevalcev iz Nemčije odgovarjal še v nemščini.

Slovake najbolje pozna vratar Robert Kristan, saj je član Nitre, kjer je pokazal zelo dobre predstave s serijo tekem brez prejetega gola. Njegov recept za uspeh je, da pač ne smejo ponoviti napak, ki so jih naredili proti Rusiji. »Na olimpijskih igrah je kakovost na najvišji ravni, na kateri je kaznovana prav vsaka napaka. Moja velika želja je zmaga proti Slovaški, ki bi bila za nameček še zgodovinska za slovenski hokej. Če ne bi verjeli, da lahko dosežemo zmago, sploh ne bi prišli ob Črno morje,« je odločen Robert Kristan.

Slovenski strokovni štab je temeljito analiziral Slovaško, spočil igralce in včeraj opravil regeneracijski trening, na katerem je bilo veliko pogovorov in individualne vadbe. Ker tekmeci posebej pazijo na prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja, bosta morala Jan Muršak in David Rodman prevzeti na svoja ramena večji del bremena odgovornosti. »Ne glede na visok poraz Slovaške z ZDA ne smemo pozabiti, da imajo v svojih vrstah vrhunske igralce. Čaka nas nova težka tekma, kakršen bo sicer celoten turnir. Če smo že na prvi tekmi igrali dobro, ne vidim razloga, zakaj ne bi tako še naprej. A nas ne zanima, da bomo prejemali pohvale za dobro igro, ampak zmaga. Najbolj pomembno je, da so fantje spoznali, da so lahko enakovredni tekmecem iz elitnega razreda svetovnega hokeja. Preskok s svetovnega prvenstva na olimpijski turnir je velik. Tukaj so resnično vsi najboljši hokejisti na svetu,« je razmišljal slovenski selektor Matjaž Kopitar. Ker del leta preživi v Los Angelesu, ga moč ZDA ni presenetila, saj pravi, da je to resnično kakovostna zasedba. »Upam, da mi v nedeljo ne bomo občutili moči ZDA na takšen način, kot ga je Slovaška,« je dodal Kopitar, ki je bil po tekmi z Rusijo tako poln adrenalina, da dolgo v noč ni zatisnil očesa, zato se je ukvarjal z analizo prve tekme in pripravo na drugo.

Slovaška je pred štirimi leti v Vancouvru izgubila tekmo za bron s Finsko. Turnir v Sočiju je začela z visokim porazom z 1:7 z ZDA, potem ko je v drugi tretjini prejela kar šest zadetkov. Poraz je vnesel nemir v tabor Slovaške, ki je v Sočiju oslabljena zaradi poškodbe napadalca Maria Gaborika. Zvezdnik Zdeno Chara, ki je nosil zastavo na odprtju iger, miri kritike, da se je turnir šele začel, zato je zdaj treba dati glave skupaj in jih dvigniti, ker je tekma proti Sloveniji povsem nov dan. »Poraz proti ZDA še ni razlog, da bi spreminjali naš sistem igre. To bi bila velika napaka. Težava proti ZDA sta bila naša slaba igra v obrambi in premalo drsanja. Vztrajati moramo pri našem modelu, pozabiti na poraz in s pozitivnimi mislimi iti v naslednjo tekmo,« je razmišljal slovaški reprezentant Tomaš Tatar, strelec edinega gola proti ZDA. »Če si želimo lažjega tekmeca v dvoboju za četrtfinale, moramo premagati Slovence, saj ne moremo računati na točke proti Rusiji,« je povedal slovaški zvezdnik Marian Hossa.

Če so Slovenci imeli lažji trening, so Slovaki trenirali na vso moč. Selektor Vladimir Vujtek se je že znašel pod plazom kritik medijev. Prepričan je, da je bil poraz z ZDA le posledica slabega dne, ko se je v njihovo igro prikradlo veliko napak zaradi pomanjkanja discipline in neizpolnjevanja taktičnega načrta. Morda bo proti Sloveniji naredil nekatere spremembe v peterkah, s čimer bi presenetil tekmeca in dvignil kakovost igre svoje reprezentance.