Danes in jutri bodo med seboj primerjali predvsem različne gimnazije

Pred gimnazijo Poljane se je nekaj minut pred deveto uro zjutraj zbirala množica, ki je počasi kapljala v prostore na Strossmayerjevi ulici. Kar nekaj izmed njih bo naslednja štiri leta rednih gostov v stavbi poljanske gimnazije, nekateri pa so še neodločeni in bi radi programe različnih šol primerjali med seboj. »Pogledat bom šla še na Ledino in na škofijsko. Gimnazija Poljane mi je všeč, ker poznam nekaj starejših iz naše šole, ki so se vpisali prav sem in so s svojo odločitvijo zelo zadovoljni. Šola mi je všeč in ima dobro lokacijo. Kakor koli se bom odločila, v vsakem primeru se bom vpisala na gimnazijo,« je dejala Iva. Pričakuje, da bo v primerjavi z osnovno šolo tu vse bolj samostojno. »Možno, da se bo več za učit, ampak saj to je logično. Verjetno pa se bo na gimnaziji vsaj tako je bilo pri mojem bratu skovalo tudi veliko prijateljstev za dlje časa,« je še dodala.

Leo mi je med hihitanjem dveh deklet, ki sta bili z njim na informativnem dnevu, zaupal, da tudi sam, kot mnogi njegovi vrstniki, še ne ve zagotovo, na katero gimnazijo se bo vpisal. Pričakuje pa, da bo za knjigami presedel dlje časa, kot je bilo potrebno v osnovni šoli. Tudi oče enega od deklet je dejal, da se še niso odločili, na katero šolo se bo hči vpisala, vsekakor pa bo to gimnazija. »V vsakem primeru se bo vpisala na gimnazijo, to smo se že nekako pogovorili,« je dejal. Večina bodočih dijakov, ki so danes zjutraj stali pred šolo, je glede tega podala precej podoben odgovor. Danes in jutri bodo med seboj primerjali predvsem različne gimnazije.

(Foto: Luka Cjuha)

Nekateri razmišljajo o možnosti zaposlitve, drugi ne

Štiri pomladi starejši mladostniki pa imajo na sebi še nekaj več bremena, saj se že osredotočajo na študij, ki bo – tako vsaj večina upa – zaznamoval njihovo poklicno pot in življenje. Pred fakultetami so se v večini zbirali v krogu prijateljev, nekateri so prišli na informativni dan sami, v nasprotju z gimnazijami pa so le redki informativni dan obiskali v spremstvu staršev. Maja sem ujel pred fakulteto za gradbeništvo in geodezijo. Povedal mi je, da bo šel pogledat še na kakšno drugo fakulteto, a mi v isti sapi zaupal, da je za vpis kam drugam bolj malo možnosti, saj je že skoraj odločen. »Za geodezijo sem se odločil, ker me pritegne delo na terenu, kar geodezija ponuja. Veliko stvari o GPS-jih in kartah že vem in to me zanima, ker sem tudi tabornik.« Kot večina tudi sam pričakuje »nek preskok« med srednjo šolo in fakulteto, v tem pa vidi predvsem prednosti. »Všeč mi je, da ne bo nenapovedanih spraševanj in podobnih stvari, tako da si bom lahko bolje organiziral čas. Drugače bo tudi zato, ker bom študiral nekaj, kar me dejansko zanima, ne samo zaradi ocen,« je bil zadovoljen Maj.

Odpravil sem se proti filozofski fakulteti, kjer je bilo ob desetih precej gneče. »Prišli sva se pozanimati o programih, zanimajo naju predvsem jeziki, a nisva še povsem odločeni,« sta pred vrati avle dejali Tina in njena kolegica ter dodali, da bolj razmišljata o tem, da jima bo študij všeč, kot o sami možnosti zaposlitve. »Če nekaj delaš z veseljem, je to največ, kar lahko dobiš,« sta se strinjali.

Tudi Jošt bi rad delal nekaj, kar ga veseli, a o poklicni poti razmišlja nekoliko drugače. »Pri vpisu razmišljam tudi o možnosti zaposlitve. Z geodezijo mislim, da bi se kar dalo kje zaposliti,« je dejal. »Področje me zanima in mislim, da mi lahko ta fakulteta ponudi dosti predznanja za poklic. Sicer pa bom šel kasneje pogledat še na pravno fakulteto. Nista ravno podobni, ampak to me zanima,« je še povedal Jošt, ki v primerjavi s srednjo šolo pričakuje predvsem več poudarka na določenih predmetih in manj splošnega znanja.

(Foto: Luka Cjuha)

Informativni dnevi bodo potekali še jutri, vodič zanje si lahko ogledate tukaj.