"Moramo biti iskreni. Na začetku je bilo kar malo preveč spoštovanja, mogoče celo malo strahu. Proti Rusom smo že igrali prijateljsko tekmo z nekaterimi zvezdniki, vendar ne na olimpijskih igrah in ne s tako močno zasedbo. Tu smo začeli tekmo praktično z 0:2. Mogoče je bilo to celo dobro, saj je vprašanje, kako bi se razvijala igra, če ne bi tako hitro povedli. Oba zadetka smo dobili brez potrebe po napakah, ki jih ti fantje ne delajo. Podoben preskok, kot je bil pred leti, ko smo prvič zaigrali v skupini A, je tokrat, ko smo na OI, kjer so zbrani vsi najboljši igralci," je ocenil slovenski selektor Matjaž Kopitar.

Aleksander Ovečkin, ki je dosegel največ zadetkov v tej sezoni NHL, je vratarja Roberta Kristana premagal že v začetku druge minute, Jevgenij Malkin pa je v četrti minuti po novem protinapadu povišal na 2:0. "Kristan je imel ogromno dela in se je na to dobro pripravil. Ustavil je veliko priložnosti in je bila njegova zasluga, da je ekipa ostala v igri. Mogoče bi kakšnega od prvih golov celo ubranil drugim igralcem, vendar je potrebno vedeti, kdo vse je danes drsal proti njemu. Fantom danes res ni bilo lahko," je dejal Kopitar.

V drugi tretjini risi stisnili Ruse v njihovo obrambno tretjino

Drugo tretjino pa si bodo zapomnili predvsem slovenski ljubitelji hokeja, tudi na tribunah dvorane Bolšoj jih je bilo nekaj, čeprav so imeli Rusi seveda razumljivo premoč. Ne pa tudi na ledu, ko je Slovenija takoj vzpostavila ravnotežje, nato pa Ruse na trenutke celo stisnila v njihovo obrambno tretjino. Sadove takšne igre pa je požel Žiga Jeglič: najprej že v 22. minuti, ko je prvič premagal domačega vratarja z natančnim strelom po sredini. Slovenci pa so še naprej igrali odločno. Anže Kopitar, Robert Sabolič in soigralci so bili nevarni v napadu, Rusi pa na trenutke že precej nervozni. Na slovensko smolo pa so Rusi izkoristili "power-play", ko je bil v 38. minuti uspešen Kovalčuk. Vseeno pa so imeli zadnjo besedo v drugem delu Slovenci, oziroma spet Jeglič. Natančno podajo Saboliča je spretno spremenil v zadetek v 39. minuti in Sloveniji priboril sijajno izhodišče po 40 minutah.

Rusi v zadnji tretjini kaznovali napake Slovencev

Morebitne misli o presenečenju pa so Rusi hitro zatrli v zadnji tretjini. Po terenski premoči domača reprezentanca niti ni bila toliko boljša (v zadnji tretjini pri strelih 8-4, skupno na tekmi razmerje 35-14), so pa bili Rusi spet dovolj natančni. Predvsem pa so znali kaznovati napake Slovencev, ki so v želji, da bi nadgradili drugo tretjino s še kakšnim zadetkom, občasno puščali preveč prostora na sredini. Po hitrem protinapadu je tako Valerij Ničuškin zadel za 4:2, ko pa je Anton Belov v 48. minuti zadel za 5:2, je bilo že jasno, da so Rusi izpolnili prvo nalogo na teh OI.

Igra z igralcem manj ena izmed naših svetlih točk slovenskih hokejistov

"Četrti gol je prišel ob nepravem času. Tedaj smo imeli možnost, da bi izenačili. Potem bi bila tudi njihova igra drugačna. Gol je bil regularen, to je treba povedati. Pred tem smo začeli verjeti, da bomo dali še tretji gol. In tako smo bili tudi motivirani na klopi. Ko je priložnost, jo je potrebno izkoristi, nam je ni uspelo. Po strelih in priložnostih je bila vsa statistika na njihovi strani in zato je tudi končni razplet ustrezen razmeram na ledu. Mislim pa, da smo globalno gledano tekmo dobro odigrali. Igra z igralcem manj je bila ena izmed naših svetlih točk. Ruse smo gledali na treningih in smo vedeli, kako in kaj igrajo. Mi pa nismo izkoriščali številčne prednosti, ker imajo tudi oni igralce, ki znajo ubraniti številčno prednost tekmeca," je o plusih in minusih dejal Kopitar in pokomentiral tudi igro prvega napada, v katerem sta skupaj zaigrala Anže Kopitar iz lige NHL in Jan Muršak iz lige KHL

"Prvi napad je bil prvič skupaj in se mora še uigrati. Poleg tega imajo nasprotne ekipe nalogo, da podvajajo igralca na Anžetu. David Rodman in Jan Muršak sta že danes vlekla in igrala, bo pa potrebno še nekaj več. Mi boljših igralcev nimamo, ne bi pa rad kaj mešal in uničil linije Roka Tičarja. Na turnirju v Innsbrucku se je ta napad malo preveč zapletal. O tem problemu smo se pogovorili, poleg tega pa so bili ruski tekmeci tako močni, da enostavno pride do potrebe, da se manj 'komplicira'," je pojasnil Kopitar.

Ruski selektor: Slovenska reprezentanca mi je bila všeč

Zinetula Biljaletdinov, selektor Rusije, je pohvalil slovensko igro. "Po slabši uvodni tretjini so nam v drugi in tretji pripravili kar nekaj težav. Slovenska reprezentanca mi je bila všeč in je igrala na visoki ravni. Anže Kopitar je motor ekipe in vsi vemo, da je izjemen igralec. Tekmeci so nam postavili kar nekaj vprašanj o naši igri. Moramo popraviti naše napake pred naslednjimi tekmami," je dejal Biljaletdinov.

"Dobro smo začeli, nato pa smo naredili nekaj napak in tekma je postala izenačena. Vzdušje v polni dvorani je bilo izjemno in nam je pomagalo, kot smo potrebovali pomoč. Hvala gledalcem. Ko je bilo 2:3, je bilo namreč na naši klopi kar napeto in to nas je zdramilo. Slovenija je ekipa, ki trdo gara in je zelo dobra," pa je menil ruski zvezdnik Pavel Dacjuk.

Slovenci sicer niso razočarali, s srčno in borbeno predstavo so postavili dobre temelje za nadaljevanje olimpijskega turnirja. Že v soboto ob 9. uri zjutraj jih čaka dvoboj z ranjenimi levi iz Slovaške, ki so danes doživeli pravi polom in proti Američanom klonili kar z 1:7.

Rusija – Slovenija 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)


Strelci: Ovečkin 2., Malkin 4., Kovaljčuk 37., Ničuškin 44., Belov 48.; Jeglič 22., 39.


Tekma se je za Slovenijo začela na najslabši način, saj so Rusi že po prvem nevarnem napadu povedli, ko je v proti napadu po podaji Malkina mojstrsko v zgornji kot zadel Ovečkin. Udarni ruski napad pa je kmalu udaril še drugič, ko je v četrti minuti Ovečkin spravil plošček do Malkina, ta pa je pridrsal sam pred Kristana in ga brez težav premagal. Po zadovoljivem vodstvu je hud ruski pritisk nekoliko popustil in Slovenci so malce lažje dihali ter dvakrat tudi nevarno ogrozili ruska vrata, do konca prvega dela pa se izid kljub ruski premoči ni več spremenil. Razmerje v strelih v prvi tretjini je bilo 18:4.


Slovenija je drugo tretjino začela z minuto igre z igralcev več, a je bila pri tem neuspešna, toda že v naslednji minuti je bil ruski vratar Varlamov prvič premagan. Strelec zgodovinskega prvega slovenskega gola na olimpijskih igrah je bil Jeglič, ki se je po podaji Robarja znašel osamljen nekaj metrov od gola, z natančnim strelom pod prečko pa je poskrbel za veliko veselje na slovenski klopi. Po prejetem golu so bili Rusi v šoku in so močno popustili v igri, zato so bili Slovenci skoraj enakovredni in brez večjih težav dolgo vztrajali pr le golu zaostanka. Na 3:1 je ob igri z igralcem več nato v 38. minuti vendarle povišal Kovaljčuk, a je nemalo za tem po lepi podaji Saboliča Jeglič ušel ruski obrambi in še drugič na tekmi premagal Varlamova ter poskrbel za zelo zanimivo tretjo tretjino. Razmerje v strelih v drugi tretjini je bilo 9:4 za Ruse.


Rusi so v zadnjo tretjino vstopili odločno, saj si na uvodni tekmi nikakor niso želeli privoščiti odmevnega spodrsljaja proti Slovencem. V 44. minuti je bil po hitrem prodoru za Robarja neulovljiv Ničuškin, ki je z desne strani sam pridrsal pred Kristana in mu plošček med nogama poslal v gol ter poskrbel za lažje nadaljevanje Rusov. Ko je štiri minute kasneje Kristana z močnim strelom z modre črte premagal še Belov, je bila tekma odločena. Do konca so Rusi mirno nadzorovali igro, izid pa se ni več spremenil. V zadnji tretjini je bilo razmerje strelov 8:6 v rusko korist, skupno na tekmi pa 35:14.