Boljše reklame si slovenska hokejska reprezentanca preprosto ne bi mogla želeti. To bo nedvomno njena največja tekma v zgodovini in nepozabna izkušnja za sedanjo generacijo. Igralci bodo že na olimpijski premieri doživeli ves blišč tekmovanja v Sočiju. V soju žarometov bodo že zaradi pomembnih gostov na tribuni. Med drugim bo prišel tudi eden najbolj vplivnih svetovnih politikov Vladimir Putin. Slovenija ruskemu predsedniku in velikemu hokejskemu navdušencu privošči, da bi trepetal ob dostojnem odporu risov.

Veliko je ugank, kakšen vtis bo pustila slovenska vrsta ob Črnem morju in kje so njene meje, potem ko je velik podvig dosegla že pred letom dni v kvalifikacijah v Vojensu. S tekmeci v Sočiju se Slovenija vsaj na papirju ne more kosati v nobenem pogledu, zato nihče ne pričakuje ali zahteva senzacionalnih zmag. To pa še ne pomeni, da so v Rusijo prišli z belo zastavo, ampak morajo zagristi v ledeno ploskev. Velik dosežek bo, če bodo Anže Kopitar in druščina po zadnji tekmi z dvignjeno glavo zapuščali prizorišče olimpijskih iger. Če si bodo rekli, da so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, bodo v javnosti poželi simpatije in pridobili veljavo. Če bodo pustili srce na igrišču in bili neugodni za vsakogar, bodo v srcih čutili zadoščanje. Ni nemogoče, da bi se jim ob tovrstnih scenarijih ponudila celo priložnost za novo čarovnijo, s čimer bi sploh presegli vsa pričakovanja.

Selektor Matjaž Kopitar se je odločil za preudarno taktiko. Dlje časa je premleval, ali naj največja zvezdnika Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka postavi v isti napad ali ne. Ker bosta danes igrala drug ob drugem, v oporo pa jima bo še David Rodman, je jasno, da selektor od te trojice igralcev z izjemnimi občutki za strel in podajo pričakuje največji delež v napadu. S tem je Matjaž Kopitar nekoliko razbremenil udarne sile zadnjih let Žigo Jegliča, Roka Tičarja in Roberta Saboliča, ki so v prejšnjih akcijah vselej potrebovali kakšno tekmo ali dve, da so se povsem sprostili. Vsekakor pa imajo prav vsi izbranci strogo določene naloge v obrambi, ki bo na največji preizkušnji. Ko bodo slovenska vrata oblegali svetovni hokejski mojstri, ne sme biti dileme o požrtvovalnosti in izjemnem moštvenem duhu, saj le potrpežljiva in odgovorna igra odpira vrata do sanj.