O začetkih sodelovanja s Tino Maze

Čeprav sem diplomant rimske fakultete za šport, sem želel opraviti vse smučarske trenerske izpite. Odkar se je Tina uvrstila na zmagovalni oder v Mariboru, sem bil v njeni zgodbi ves čas prisoten. Tedaj sem v nekem časopisu bral intervju s Tonetom Vogrincem, ki je rekel, da ima ta deklica »jajca«. Neverjeten slučaj je bil, da je bil tedaj na trenerskem izpitu Tinin sošolec Aljaž Pudgar, ki mi je prvi in edini doslej rekel, da bi moral jaz trenirati Tino. Prvič sem Tino videl na testiranjih, ko me je povabil tedanji trener Rasto Ažnoh. Odtlej imam sliko, ko me je pogledala od spodaj in mi dala vedeti, da me čaka težko delo. Ko sem začel delati s Tino, sem se zavedal, da imam sijajno priložnost, da iz te športnice naredim šampionko.

O tem, kako je doživel najlepši tekmovalni dan v življenju

Ko sem v Tinini sobi v olimpijski vasi videl, da si je narisala olimpijsko progo in spodaj napisala enico z olimpijskimi krogi, sem bil nekako pomirjen. Ko je Tina tako razpoložena, vemo, kaj jo zanima, po kaj je prišla. Dva dneva pred smukom je zgrešila kolajno za desetinko. Ko pogledam nazaj, se mi zdi, kot da je ni zanimal bron, saj je prišla po zlato. Dosegla ga je v najtežji disciplini, ob tem, da v Sloveniji glede na konfiguracijo smučišč nimamo veliko primernih prog za smuk. V zlati kolajni je veliko simbolike in sem se spomnil tudi občutkov, kaj vse smo morali požreti v teh letih. Ob tej priložnosti bi dal vsem dvomljivcem nasvet. Da z zavistjo ni mogoče v športu doseči nič, kar me je naučil Alberto Tomba. Sam sem dal v Tinino zgodbo dvanajst let življenja, polovico zaslug za takšno Tino, kot jo vidite na OI, ima Mauro Pini. Vesel sem, da nam je uspelo sestaviti ekipo Tine Maze. In ta je najboljša na svetu.

O ciljih v Sočiju

V Rusijo smo pripotovali po to, kar je Tini še manjkalo. Zlata olimpijska kolajna. Sedaj jo je osvojila in dosegla vse, kar se v športu, s katerim se ukvarja, da. Zmagala je v vseh disciplinah alpskega smučanja, osvojila veliki in male globuse, bila svetovna prvakinja... Na igrah bomo ostali zbrani do zadnjega dne. Osebno me zanima tudi slalomski nastop, saj te discipline še nisem odpisal.

O tem, ali se počuti Slovenca

Da! (prevzela so ga čustva, zato se je za nekaj minut umaknil in glasno jokal)

O tem, kako težko je bilo motivirati Tino Maze po četrtem mestu v superkombinaciji

Ko sedaj pogledam nazaj, je bilo v četrtem mestu tudi nekaj simbolike. Tina je namreč takšen perfekcionist, ki ne želi osvajati kolajne s predstavo, s kakršno ni zadovoljna. In če bi v superkombinaciji osvojila olimpijsko kolajno, bi jo prav na takšen način. Zato je bila morda še bolj skoncentrirana in napadla zlato kolajno.

O tem, ali je zlata olimpijska kolajna prišla ob pravem času ali bi jo lahko osvojila že prej

Tina dela korak za korakom. Pravi čas ne obstaja. Za nekoga je pri 18 letih, pri Tini je pri 30. Enkrat sem rekel Tini, naj se zaveda, da ima v Sočiju zadnjo priložnost za zlato olimpijsko kolajno.