"Vtisi so zelo dobri. Novinarji so me spraševali, kako se počutim, ko grem na olimpijske igre. Takrat nisem mogel odgovoriti, zdaj ko sem že 24 ur tukaj, pa lahko rečem, da se imam zelo lepo. Počutje je zelo sproščeno, zelo dobro je videti fante po dolgem času. Občutki so super, moramo se pripraviti na prvo tekmo, da bomo dali vse od sebe in se predstavili v dobri luči," je na novinarski konferenci v Sočiju dejal edini Slovenec iz severnoameriške lige NHL Anže Kopitar.

Igralec Los Angeles Kings je kmalu po prihodu po nekaj počitka in privajanja že v polnem pogonu. Hrušičan zatrjuje, da je v Rusiji zaradi ekipe: "Osebnih ciljev nimam. Prišli smo kot ekipa. Fantje so pred enim letom naredili rezultat, o katerem se bo govorilo še kar nekaj časa. Kapo dol fantom, da so meni osebno omogočili, da bom lahko občutil te OI. Prišli smo sem, da se pokažemo v najboljši luči. Vse bomo dali od sebe na ledu, hkrati pa še uživali. To je najboljši recept za lep, realen rezultat," je še povedal Anže Kopitar.

Selektor: O Rusih vemo več, kot oni o nas, a se z njimi ne ukvarjamo preveč

Tekma z Rusijo se nezadržno bliža, selektor Kopitar pa se s tem ne obremenjuje preveč. "Mi več vemo o njih, kot vedo oni o nas. Ne vem, če smo jim velik nasprotnik. Pripravili se bomo po najboljših močeh, skušali odigrati kvalitetno in odgovorno. Upam, da bo rezultat temu primeren," je uvodoma dejal Matjaž Kopitar.

"To je očitno njihova kultura. Z njimi se ne ukvarjam preveč. Večkrat sem že dejal, da moramo sebe najbolj pripraviti na 100 odstotkov, na tekmi moramo dati od sebe še več kot 100 odstotkov. V tem primeru jim bomo konkurenčni. Tako oni gledajo na to, to je njihov pogled na svet. To nas ne sme zavesti. So zelo kvalitetna ekipa. Ne da ciljajo na kolajno, ciljajo samo na prvo mesto, samo to bo uspeh. Zato se verjetno nočejo ukvarjati z nami," ocenjuje selektor Slovenije, o zadnjih treningih, ki jih bo še opravil s svojimi igralci, pa je dodal: "Dva treninga bomo izkoristili samo za uigravanje taktike in igri z igralcem več."

Na tekmi skakalcev so zelo uživali

Slovenski hokejisti so v nedeljo, ko je smučarski skakalec Peter Prevc osvojil srebro, prvo medaljo Slovenije na igrah v Sočiju, glasno vzpodbujali skakalce. Odločitev za to je bila po besedah Kopitarja pravilna: "Dneve je treba razbiti. Imamo izkušnje iz preteklosti. Tudi oni pravijo, da ni najbolje poležavati. Z veseljem smo šli pogledat najbolj uspešno slovensko tekmovanje. Bilo je zanimivo tudi za nas. Res smo vsi uživali."

Ruski hokejisti brusijo drsalke za tekmo s Slovenijo

Rusko hokejsko moštvo je v dobrem stanju in pripravljeno na olimpijski hokejski turnir, na katerem se bo v četrtek za uvod pomerilo s slovensko reprezentanco. Na današnji novinarski konferenci v Sočiju so Rusi dejali, da so res pod pritiskom javnosti, a da so tega vajeni.

"Moštvo je v dobri formi. Prvi trening je bil nekoliko težek, saj so bili igralci utrujeni od poti iz Kazana, kjer smo se pripravljali na olimpijske igre," je na novinarski konferenci povedal glavni trener Zinetula Biljaletdinov.

"Današnji trening pa je bil že drugačen. Fantje so se počutili veliko bolje in vse bo v redu," je menil. Vseeno je dodal, da se je treba zdaj "osredotočiti na predstave in nekaj vprašanj je še, o katerih se je treba s fanti pogovoriti ter jih rešiti".

Ruski zvezdniki se s pritiskom in Slovenijo ne obremenjujejo

Eden od glavnih zvezdnikov ruske hokejske reprezentance, napadalec Aleksander Ovečkin, je bil na novinarski konferenci samozavesten. Prepričan je, da se bo s soigralci znal spopasti z velikanskimi pričakovanji ruske javnosti, ki se nadeja zlate medalje.

"Največ pritiska je seveda na olimpijsko reprezentanco države gostiteljice. Enako je bilo s Kanadčani pred štirimi leti, ampak imamo dovolj izkušenj, da se spopademo s pritiski," je dejal najboljši strelec NHL v tej sezoni, ki igra za Washington Capitals.

Tudi kapetan Pavel Dacjuk je danes sporočil, da je okreval po poškodbi kolena in bo lahko nastopil že na tekmi proti Sloveniji. "Vse je v redu, poškodba me sploh ne moti. Da, igral bom na prvi tekmi," je povedal po današnjem treningu.

Na srečanju z novinarji Rusi niso izgubljali besed o Sloveniji. Jevgenij Malkin, ki igra za Pittsburgh Penguins, je izpostavil, da v predtekmovanju trdno verjame v zmago nad ZDA: "Dobri smo, a če nam igra steče, smo boljši." Strasti je umirjal le predsednik ruske hokejske zveze Vladislav Tretjak, ki je posvaril pred podcenjevanjem nasprotnikov: "Za nas bo vsaka tekma kot finale."

Rusi so na olimpijskem turnirju v skupini A, v kateri so poleg njih in slovenskih risov še Američani in Slovaki.