Korejska vlada bo reklamirala kimči

Kimči, s čilijem začinjeno kitajsko zelje, je korejska nacionalna jed. Korejci so prepričani, da je eliksir mladosti in zdravilo za vse bolezni. V zadnjih letih pa je kimči postal modna muha zahodnjakov. Od kar je svoj recept za kimči objavila tudi ameriška prva dama Michelle Obama, se redno pojavlja na jedilnikih modnih restavracij. To bo izkoristila tudi korejska vlada. Letos bodo vložili devet milijonov dolarjev v projekt reklamiranja tradicionalne korejske hrane. Še 34 milijonov dolarjev pa bodo vložili v povečanje proizvodnje te nacionalne ikone. Prepričani so, da se jim bo naložba povrnila, saj so zahodnjaki navdušeni nad kimčijem.

V Britaniji prepovedali poceni alkohol

Še pred finalom svetovnega nogometnega prvenstva v britanskih trgovinah ne bo več mogoče kupiti poceni alkohola. Tako se je namreč odločila britanska vlada, da bi omejila alkoholizem. Problem je bil namreč v tem, da so v velikih trgovinskih verigah s posebnimi akcijami ceno alkohola tako znižali, da je bilo šest pločevink piva cenejših kot steklenica vode. To se je še posebno pogosto dogajalo v času velikih športnih dogodkov. Ocenjujejo, da so letno pod ceno prodali 220 milijonov litrov alkohola. Vlada je tudi določila najnižje dovoljene cene alkohola. Pločevinka piva ne sme biti cenejša kot 60 centov, steklenica vodke ne manj kot 12 evrov, buteljka vina pa ne manj kot tri evre. Ocenjujejo, da bodo s tem za 0,4 odstotka znižali porabo alkohola.

V Ameriki so v modi visoke napitnine

V nekaj dneh se je v ZDA zgodilo, da so štiri natakarice prejele neverjetne napitnine. Najprej je natakarica v mestu Knoxville v Tennesseeju prejela tisoč dolarjev napitnine od para, ki je za kosilo plačal 30 dolarjev. Na listek sta le napisala, da jima je bil denar podarjen in da ga podarjata naprej. Natakarica je bila ganjena, saj ni imela denarja, da bi obiskala bolno mater. Nekaj dni kasneje so tri natakarice iz Caledonie v Illinoisu prejele po 5000 dolarjev napitnine. Vsaka. Stranka je slišala njihov pogovor o tem, da nimajo denarja za plačilo položnic, zato se jim je približala in dejala, da jo je poslal Bog, da jim pomaga. Pri nas žal napitnine niso v navadi, če pa že, potem gre za nekaj centov.

Svet potrebuje več kmetov

Čeprav na svetu vsak dan v smeti zmečemo tone hrane, Združeni narodi opozarjajo, da je svetovne hrane premalo in v prihodnosti jo bo še manj. Zato pozivajo, naj bi svet do leta 2050 za 60 odstotkov povečal proizvodnjo hrane. To bi lahko dosegli le z zvečanjem števila kmetov. Združeni narodi so zato začeli s projektom spodbujanja malih samozadostnih kmetij. S tem bi ljudem v najrevnejših državah zagotovili dovolj hrane. Cilj je, da bi hrano pridelovali vsaj na 80 odstotkih za obdelovanje primerne zemlje. Zavedajo pa se, da bo ta cilj težko doseči. Ena največjih ovir so po mnenju ZN klimatske spremembe, ki že sedaj vplivajo na pridelek.