Korejci nočejo jesti osamljeni

V Južni Koreji so se domislili novega načina, kako samskim in osamljenim omogočiti, da v restavracijah ali doma ne bi jedli sami. Svoj obed so osamljeni jedci začeli predvajati po spletu in tako jih v hipu gleda na tisoče ljudi. Začelo se je tako, da so samski Korejci v restavracijah iz čistega dolgčasa svoj obed po telefonu prenašali prijateljem. S tem niso imeli občutka, da so sami. Gastronomski voajerizem je postal tako priljubljen, da so nekateri postali celo profesionalni jedci in se s tem preživljajo. V ta namen kuhajo obilne in kulinarično zapletene obroke, ljudje pa jih za plačilo gledajo, kako jih pojedo. Kritiki so tovrstno služenje s hranjenjem poimenovali prehrambena pornografija.

Obisk pubov izboljšuje moško duševno zdravje

Rezultatov raziskave univerze v Glasgowu so najbolj veseli moški. Ko so raziskovali zmerno pitje alkohola, so ugotovili, da redni obiski pubov in pitje piva s prijatelji krepi moško duševno zdravje. To naj bi še posebno veljalo za moške srednjih let, ki se ob pivu s prijatelji čustveno odprejo, ohranjajo prijateljstvo in duševno stabilnost. Vsega tega naj ne bi bili deležni, če zvečer ne bi enega zvrnili v pubu. Še huje: v tem času bi jih nemara lahko nadlegovala žena, kar bi jih spravilo v stres. Iz raziskave ni razvidno, ali to velja le za druženje v pubu ali tudi za druženje v slovenskih lokalih.

Jedel je le črne mačke

V italijanski provinci Brianzi so aretirali 50-letnega Francesca F. in ga obtožili mučenja živali. Izkazalo se je namreč, da je v dveh letih pojedel okoli 15 mačk, ki jih je prej posvojil v okoliških zavetiščih. Sumljiv je postal, ko je spraševal, ali imajo kakšnega mačka s črnim kožuhom in nekaj mesa. Jedel je namreč le črne mačke, ki jih je skuhal tudi za svoje prijatelje. V Italiji je prehrana z mačkami prepovedana, čeprav so Italijani v času najhujše revščine takoj po vojni z veseljem obedovali tudi mačke. Menda imajo mehko belo meso, primerno za enolončnice.

Tef, novo superživilo

Lani je bilo leto kvinoje, letos pa bo med žiti očitno na prvem mestu tef. To je stara žitarica iz Etiopije, ki so jo tam gojili že pet tisoč let pred našim štetjem. Podobna je travi, pravijo ji tudi malo proso, značilno pa je, da ima zelo majhna zrna, ki ne vsebujejo glutena. Vsebuje pa veliko mineralov, železa in vlaknin ter je najbolj priljubljeno živilo etiopskih tekačev, za katere vemo, da so med najboljšimi na svetu. Uporablja se tako v zrnih kot v moki. Tef bi kaj lahko ostal etiopska skrivnost, če ne bi v zahodnem trendu zdrave prehrane vsako leto iskali novega eksotičnega superzdravega živila.