Smučarji skakalci so sinoči začeli s treningi na srednji skakalnici, kjer bo obračun za kolajne v nedeljo ob 18.30. Za Slovence se je prvi večer končal nesrečno, saj je najbolj izkušeni slovenski reprezentant Robert Kranjec, za katerega so to že četrte olimpijske igre, v tretji seriji padel pri dolžini 59 metrov, potem ko je v veliki želji po dolgem skoku naredil napako. Skakalnico je zapustil v zdravniškem spremstvu, držal se je za roko, a prvi podatki kažejo, da se ni resneje poškodoval in naj bi že danes nadaljeval s treningi.

Prva dva dneva bivanja v olimpijski vasi so skakalci opravili dva kondicijska treninga v fitnesu in na prostem z ramo ob rami z izjemno močno poljsko reprezentanco na čelu z vodilnim v svetovnem pokalu Kamilom Stochom. »Ker gre za srednjo skakalnico, na kateri redko tekmujejo, bodo fantje potrebovali nekaj več skokov, da se nanjo privadijo in ujamejo ritem,« je napovedal Goran Janus.

»Olimpijsko počutje je normalno,« je pripomnil Peter Prevc, ki je na olimpijskih igrah debitiral pred štirimi leti, ko je kot sedemnajstletni najstnik vse presenetil s sedmim mestom na srednji skakalnici. »Na dogodke v Vancouvru sem že malce pozabil. Ker že imam olimpijsko izkušnjo, je precej lažje, saj točno vem, na koga se moram obrniti, da pridem do pravih informacij. Zbrati jih moram še kar nekaj, ker je prizorišče novo. Obnovil sem telesno moč, vzdržujem eksplozivnost, da ne pride do počasnih mišic,« je bil kratek in jedrnat Peter Prevc, ki se ne obremenjuje s tem, da je izgubil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Morda je tako celo bolje, saj bo zdaj večje breme favorita nosil Stoch.

Jernej Damjan je navdušen nad kuliso, a istočasno malce razočaran nad razmerami za bivanje. »Sobe so špartanske. V moji sobi je le postelja in čisto nič drugega, torej sem brez omare. Hrana je slaba in enolična, ni skoraj nobene izbire. To je pravo nasprotje Vancouvra, še v Torinu je bila boljša izbira v jedilnici,« je povedal Jernej Damjan. Obenem je vesel, da bodo dlje časa na istem mestu, potem ko je v svetovnem pokalu divji ritem s selitvami med tekmovališči. »Tukaj bomo lahko osredotočeni le na skoke. Pričakujem, da bo luštno,« je končal Damjan. »Najbolj si želim, da letošnji Soči ne bo tako porazen, kot je bil lanski. Srednjo skakalnico spoznavam, velike ne pozna nihče. Prepričujejo nas, da ima enak profil kot naprava v Amlatiju v Kazahstanu. Če je to res, je pisana na kožo nam Slovencem,« je pripomnil Jurij Tepeš.

Favoritov za kolajne je veliko. Na srednji skakalnici so v prednosti tisti z veliko močjo v nogah, med katere spada tudi Prevc. Na edini tekmi v letošnji sezoni na srednji skakalnici je v Lillehammerju zmagal Avstrijec Schlierenzauer pred Japoncem Takeučijem in Nemcem Freundom. Tekma na manjši napravi, kjer odločajo malenkosti, se običajno razplete tako, da so v ospredju izkušeni tekmovalci.

Skakalke, ki bodo prvič tekmovale za olimpijske kolajne, bodo s treningi začele šele jutri. Z velikimi očmi in odprtimi usti spoznavajo olimpijski utrip. V teh dneh imajo obilo dela, da preštudirajo, kako delujejo najmodernejši pametni telefoni, ki so jih kot darilo prejeli vsi športniki in športnice v Sočiju. »Je tako velik, da so žepi na naših bundah premajhni,« je povedala Maja Vtič, ki si je skupaj z ostalimi dekleti privoščila tudi že prve nakupe. Pravi hit je pametna ročna ura za 30 evrov.

Nordijski kombinatorci komaj čakajo, da začnejo skakati, medtem ko smučarski tek trenirajo na progah za biatlon, ker v dolini ni dovolj snega. »Vozimo se z enega hriba na drug hrib. Prvi dan smo izgubili tri ure, ko smo šli po opremo, saj je bilo treba veliko pregovarjanja, da so nam jo dali. Formo sem izbrusil. Naredil sem vse, kar je bilo v moji moči,« je povedal najboljši slovenski kombinatorec Marjan Jelenko.