V Skuhno na kuharski tečaj in večerjo

Skuhna je zanimiv projekt socialnega podjetništva, v katerem so združeni prosilci za azil različnih držav, ki so postali kuharji. Vsak od njih namreč pripravlja hrano svoje domovine in tako Skuhna Ljubljančanom ponuja pravo multikulturno izkušnjo. Ker trenutno še nimajo restavracije, svoje specialitete ponujajo le ob sredah kot kosila »pojej, kolikor zmoreš« in ob petkih, ko organizirajo tematske večerje. V prihodnjem mesecu bodo na jedilniku egipčanske in maroške jedi. Prav tako organizirajo kuharske tečaje, kjer se lahko naučite skrivnosti kulinarik Palestine, Indije, Egipta, Maroka in Kenije.

Zagrebški festival kave in čokolade

Od 6. do 9. februarja bo v Zagrebu potekal festival kave in čokolade Coffee & Chocofest. Toda ne le da se bodo lahko obiskovalci sladkali s čokolado in preizkušali različne vrste kave, z obema bodo tudi umetniško ustvarjali. Med predstavljenimi umetniki bosta Američanka Karen Eland, ki je najvidnejša predstavnica tako imenovane kavne umetnosti, ter albanski umetnik Saimir Strati, ki je zaslovel s 25 kvadratnih metrov velikim mozaikom iz milijona kavnih zrnc, ki predstavlja vse kontinente sveta. Manjši mozaik bo naredil tudi na zagrebškem festivalu. Festival bo potekal v prostorih Hrvaškega društva likovnih umetnikov na Trgu žrtava fašizma v Zagrebu.

V Cambridgeu za vino zapravijo milijone

Na ugledni univerzi so očitno dobri pivci. V zadnjem letu so za vino zapravili tri milijone evrov in pol, v zadnjih treh letih pa malo manj kot deset milijonov evrov. Na enega študenta tako pride za dobrih 600 evrov vina. Ko so podatki prišli v javnost, so se odgovorni na univerzi zagovarjali, da so to stroški pijače na slavnostnih večerjah, konferencah in drugih dogodkih ter da le malo tega vina popijejo študenti.

Ena izmed fakultet, King’s College, pa ima svojo vinsko klet, v kateri arhivirajo vino, ki ga nato po nekaj letih prodajo z dobičkom, s katerim financirajo dobrodelne projekte. Sicer pa ne bi bilo nič čudnega, če bi del vina spili tudi študenti. Trenutno je šolnina za triletni študij na Cambridgeu 33.000 evrov, in za to bi bilo prav, da študenti dobijo tudi kozarec dobrega vina.

Kitovo meso halal

Kitolov je seveda prepovedan, a Japonci kitovo meso še vedno uživajo. Kite lovijo z izgovorom, da jih potrebujejo za znanstveno raziskovanje, a vsi vedo, da njihovo meso konča na krožnikih.

Zdaj pa je ena izmed najbolj slavnih japonskih kitolovk, ladja Nisshin Maru, prejela certifikat, da je kitovo meso ulovljeno na tej ladji, halal, kar pomeni, da je pripravljeno po muslimanskih predpisih klanja živali. Predstavniki lastnika ladje so dejali, da bi s tem lahko japonskim muslimanom ponudili večjo mesno raznolikost. Toda na Japonskem je le 100.000 muslimanov, zato okoljevarstveniki menijo, da bodo v resnici kitovo mesto izvažali v bogate arabske države.