Seattle, najmlajša ekipa z naslovom prvaka NFL, je prevladoval celo tekmo na stadionu MetLife v New Jerseyju. Dolgo časa je tekmece, ki so redni del sezone končali z rekordnimi 606 točkami in na čelu z izkušenim podajalcem Peytonom Manningom podirali rekorde, držal celo na ničli po zaslugi izvrstne obrambe, ki je povsem onemogočila sicer odlične lovilce Denverja.

Štiriletno načrtno delo se je obrestovalo

"Celotno sezono nismo popuščali," je dejal podajalec zmagovalcev Russel Wilson, ki je v finalu zasenčil enega največjih zvezdnikov lige Manninga. Le 25-letni igralec je v uvodnih dveh profesionalnih sezonah zabeležil 28 zmag in poskrbel za nov rekord v ligi. "Je že tako, da si vedno želiš pokazati najboljšo igro in nam je to danes uspelo," je dejal. Svojo ekipo je pohvalil tudi trener Seattla Pete Carroll: "To je fantastična ekipa. Štiri leta smo garali za ta uspeh in nikoli nismo odstopali od načrtov."

Že prve sekunde so napovedale katastrofo Denverja

Prirediteljem, igralcem in gledalcem je šlo v New Jerseyju na roko tudi vreme, saj so se vsi bali zimskih temperatur. Pri devetih stopinjah Celzija so tekmo od uvoda naprej narekovali igralci Seattla. Še več, za prve točke je poskrbel zvezdnik Denverja Manning, ki mu v prvi akciji v svoji coni ni uspelo obdržati žoge in po 12 sekundah je Seattle po tako imenovanem safetyju že vodil z 2:0. To so bile najhitreje dosežene točke v zgodovini finala lige NFL. "Razočaranje, ko sezono končaš na ta način, je veliko," je po tekmi povedal Manning, sicer najkoristnejši igralec (MVP) rednega dela lige.

Najboljši napad lige proti Seattlovi obrambi povsem odpovedal

Tekmo je odločila granitna obramba Seattla. Denver, ki je v rednem delu dosegel 606 točk in s tem nov rekord v ligi, je prišel čez sredino igrišča prvič šele v 23. minuti, ko je Seattle vodil že z 22:0. Tekmo je v začetku drugega dela pred skoraj 83.000 gledalci odločil lovilec Percy Harvin, ki je po 12 sekundah povišal na neulovljivih 29:0.

Denver je prve ročke zabeležil šele v 45. minuti, a je bil zmagovalec pri izidu 36:8 že zdavnaj znan. "Upam, da smo iz zgodovinskih knjig izbrisali nekaj imen," je po tekmi dejal branilec zmagovalne ekipe Richard Sherman, znan po svojih nastopaških izjavah.

MVP tokrat branilec

Pred tekmo so bili na stavnicah v rahli prednosti igralci Denverja, ki pa so na koncu doživeli tretji najvišji poraz v zgodovini Super Bowla, v sedmem finalu pa so doživeli že peti poraz. Tudi to je rekord, saj toliko Super Bowlov ni izgubila še nobena ekipa v NFL. MVP oziroma najkoristnejši igralec finala je postal branilec Seattla Malcolm Smith.

"Vsako tekmo igramo, kot da je naša zadnja. Če se tekmec ne more zoperstaviti naši igri in osredotočenosti, ste lahko videli, kaj se zgodi. Moja nagrada je nagrada za vso našo obrambo, saj sem jo dobil tudi zaradi svojih odličnih soigralcev, " pa je po finalu povedal MVP Smith.

Šov med polčasoma popestrila Mars in RHCP

Za zabavo gledalcev so med polčasoma poskrbeli Red Hot Chili Peppers in Bruno Mars.