"Za njim bo ostala izjemna zapuščina. Peyton je eden najboljših - če ne celo najboljši - podajalec, ki je igral v ligi NFL," je tekmeca pohvalil veliko manj izkušeni podajalec Seattla Russell Wilson, sicer kar 12 let mlajši od kolega z nasprotne strani, kar je najvišja starostna razlika med podajalcema v zgodovini finalov NFL.

Spopad najboljšega napada in najboljše obrambe

Če je glavna odlika Denverja napad, pa je Seattlovo glavno orožje trdna obramba, tako imenovana "Legion of Boom", ki je v rednem delu sezone poskrbela za 39 napak tekmecev. Ne gre odpisati tudi dokaj uravnoteženega napada, v katerem prednjači izjemni tekač Marshawn Lynch, nepredvidljiv pa je tudi Wilson, ki se ob podajah pri nabiranju jardaže rad zateče tudi k teku. "Russell je v vrhu lige," je na kratko dejal masivni Denverjev branilec Terrance "Pot Roast" Knighton.

Obe moštvi sta v rednem delu sezone zbrali po 13 zmag in tri poraze. Prvič po 23 letih se bosta za naslov udarila najboljša napadalna in najboljša obrambna zasedba lige.

Bo Manning prvi, ki bo zmagal z dvema različnima kluboma?

Manning lahko postane prvi podajalec z naslovom prvaka v dresu dveh različnih klubov, leta 2007 je prstan zmagovalca dobil že v dresu Indianapolis Colts. Z njimi je leta 2010 v finalu izgubil proti New Orleans Saints. Denver je sicer zadnja naslova prvaka osvojil leta 1998 in 1999, ko je bil podajalec John Elway. Seahawaks so doslej v finalu zaigrali le enkrat, in sicer leta 2006, ko so izgubili proti Pittsburgh Steelers.

"Biti prvak lige NFL je podobno, kot če te zadane strela. Zgodi se zelo redko. Zato se potrudiš na vso moč, ko imaš takšno priložnost," je dejal branilec Seattla Michael Bennett.

Obe obrambi čaka precej dela

Da bi se njegove besede udejanjile, morajo tako imenovani "pass rushers" Seattla pritiskati na Manninga, medtem ko bodo morali branilci iz druge in tretje linije, pri katerih prednjači strah vzbujajoči Richard Sherman, prestregel je kar osem žog, tesno pokrivati hitre sprejemalce Denverja, na čelu z Demaryiusom Thomasom, Wesom Welkerjem in Ericom Deckerjem.

Na drugi strani bo imela obramba Denverja precej dela z branjem Wilsonovih namer. "Ne vem, kaj mi je ljubše - da Russell teče ali meče. V obeh elementih je zelo nevaren. Nekaj pa je jasno. Ne smemo mu dovoliti iz 'žepa' in mu dati dodatnega časa za rešitve," je dejal bodoči član hrama slavnih Champ Bailey, "cornerback" koloradskega moštva.

Druga nevarnost bo Lynch, eden najboljših in neumornih tekačev v ligi. "To je človek, ki ga ne more na tla podreti le en branilec. Tega ne vidiš pogosto. Res je žilav. Gotovo bomo imeli veliko dela z njim. Tudi če doživi nalete, udarce, blokade, se kar ne ustavi. Ne vem, kako mu to uspeva, ampak je res impresivno," je še dodal Bailey.

Ozračje na enem najhladnejših Super Bowlov bodo med polčasoma ogreli Bruno Mars in RHCP

Bo pa to prvi finale lige NFL na prostem v mestu, ki je v zimskem času v primežu mrzlega vremena. Doslej najhladnejši je bil Super Bowl leta 1972, ko so namerili štiri stopinje Celzija. Napovedovali so, da bo letošnji presegel rekord, a po zadnjih vremenskih napovedih v New Jerseyju le ne bo tako hladno. Strokovnjaki pravijo, da če bo vreme kolikor toliko ugodno, je v prednosti Denver z odlično igro po zraku.

Super Bowl je sicer največji športni spektakel v ZDA, samo tam naj bi si ga prek televizijskih zaslonov (30-sekundni oglas bo stal kar štiri milijone dolarjev) ogledalo več kot 110 milijonov gledalcev. Na stadionu MetLife bo prostora za 80.000 gledalcev, ki bodo med polčasoma lahko spremljali nastop Bruna Marsa in rockovske zasedbe Red Hot Chili Peppers.