Ramseyjeve težave z alkoholom

Sloviti kuhar Gordon Ramsey se je nedavno odpravil v Katar, da bi preveril, kako v Dohi poslujeta dve njegovi restavraciji. Toda na letališču so ga pregledali cariniki in mu iz prtljage zasegli steklenico šampanjca dom perignon. Kuharski mojster je dejal, da je bilo to sploh prvič, da so ga ustavili na meji. Cariniki so ga odpeljali v posebno sobo in mu prebrskali vso prtljago, dokler niso odkrili steklenice šampanjca, ki jo je želel podariti prijatelju za rojstni dan. V muslimanske države je prepovedano prinašati alkohol. Toda Ramsay je imel že prej težave z alkoholom v Katarju. Eno od svojih restavracij v Dohi je moral zapreti, ker so mu v njej prepovedali točiti alkohol.

Vsi člani stranke vegetarijanci

Vladimir Žirinovski, vodja ruske stranke liberalnih demokratov, je pred leti slovel po svojem hedonističnem življenjskem slogu. Zdaj pa je zagovornik zdravega življenja. Enako zahteva tudi od članov svoje stranke. Ne le, da jim je svetoval, da naj seksajo le štirikrat na leto, zahteval je tudi, naj ne pijejo alkohola in ne uživajo mesa. Napovedal je, da bodo v enem letu vsi člani njegove stranke postali vegetarijanci. Člani še niso komentirali zapovedi svojega vodje, postavljeni pa so pred dilemo: meso ali stranka.

Japonska hrana na Unescovem seznamu

Na seznam svetovne kulturne dediščine je Unesco uvrstil tudi tradicionalno japonsko kulinariko vašoku. Tako bo japonska po francoski šele druga nacionalna kulinarika, ki bo priznana kot kulturna dediščina. Za to so se odločili, da bi tradicionalno prehrano zaščitili pred propadom, saj jo tudi na Japonskem izpodrivajo hitra prehrana in zahodnjaške jedi. Vašoku velja za zelo zdrav in naraven način prehranjevanja, ki temelji na ribah, rižu in zelenjavi. Tradicionalne japonske jedi so zelo raznolike in še zdaleč niso le suši, ki je v zadnjih letih postal sinonim za japonsko kulinariko.

Biblična dieta

Na svetu so vse mogoče shujševalne diete, ki so bolj ali manj modne. Med najnovejše domislice sodi tudi biblična dieta, poimenovana Danielov načrt ali božja dieta. Temelji na prehranjevalnih navadah Daniela, kot so opisane v Stari zavezi. Ta je kot upor proti babilonskemu kralju Nebukadnezarju deset dni zavračal vso hrano, ki mu jo je ponujal kralj. Kralj se je odločil, da bo izbrane študente bogato gostil z mesom, Daniel pa je vztrajal pri zdravi prehrani z zelenjavo. Sveto pismo trdi, da so bili Daniel in njegovi prijatelji po desetih dneh bolj zdravi od študentov, ki so se mastili s kraljevimi mesnimi dobrotami. Sodobna različica desetdnevne diete predpisuje, da je na krožniku vsaj polovica hrane neškrobne zelenjave, preostalo pa naj bodo beljakovine.