Po eni uri in 37 minutah dvoboja, v drugem nizu tekmici ni prepustila niti ene igre, se je Kitajka veselila svojega drugega naslova na turnirjih velike četverice, potem ko je leta 2011 osvojila naslov na igriščih Roland Garrosa. Njena tekmica Cibulkova je prvič zaigrala v finalu katerega od turnirjev za grand slam.

Li Na imeli veliko srečo pri žrebu

Najuspešnejša kitajska teniška igralka v zgodovini se je po dveh ponesrečenih poskusih, ko se je v letih 2011 in 2013 njen naskok na vrh v Melbournu končal na zadnji stopnički, tokrat vendarle veselila prve lovorike. Na poti do finala je izločila Hrvatico Ano Konjuh, Švicarko Belindo Benčič, Čehinjo Lucie Šafarovo, Rusinjo Jekaterino Makarovo, v četrtfinalu je bila boljša od Italijanke Flavie Pennetta, v polfinalu pa je še skočila prek Kanadčanke Eugenie Bouchard, da bi v finalu brez večjih težav odpravila še Cibulkovo. Kitajka je imela izrazito srečo z žrebom, saj se v Melbournu ni pomerila niti z eno tekmico, ki bi na lestvici WTA sodila višje od 16. mesta.

Enaintridesetletnica, ki je v domači Kitajski poskrbela za neverjetno priljubljenost tenisa, na družabnih omrežjih ima kar 20 milijonov sledilcev, je z zmagoslavjem na odprtem prvenstvu Francije in zdaj še Avstralije na novo spisala zgodovino kitajskega tenisa. Z zmago bo skočila na tretje mesto na jakostni lestvici WTA ter s tem izenačila osebno rekordno uvrstitev. Čeprav je v svojem prvem finalu ostala brez krone, pa bo napredovala tudi Cibulkova, s trenutno 24. mesta se bo povzpela na 13.

Agentu se je zahvalila za bogastvo, možu za služenje

»Tudi v mojih zadnjih dveh finalih tukaj sem bila zelo blizu,« je bila v prvem odzivu nič kaj evforična Lijeva, ki je znova poskrbela za nekaj muzanja na tribunah, ko se je svojemu agentu zahvalila, da jo je naredil za tako bogato. V komičnem nastopu pa se je lotila tudi zvestega soproga, ki stoično prenaša vse njene kaprice, Jiang Shana.

»Vsemu se je moral odpovedati, da bi mi lahko služil na turneji, mi pripravljal pijače, napenjal strune na loparju. Rada bi se ti zahvalila za vse, si kar v redu fant. Obenem pa si tudi srečen, da si lahko z mano,« je v polomljeni angleščini dejala Lijeva. Na koncu pa je še pribila: »To je moj najljubši turnir za grand slam in že komaj čakam, da se znova vrnem.« Lijeva ni prestopila le mejnikov kitajskega tenisa, z 31. leti je postala najstarejša zmagovalka OP Avstralije, pred njo je dolgo ta rekord držala Margaret Court, ki je bila leta 1973 ob osvojenem naslovu stara 30 let.

Dva najlepša tedna njenega življenja

Kljub porazu je bila Cibulkova zadovoljna, da se je kot prva Slovakinja prebila v ženski finale: »Za mano sta najlepša dva tedna v mojem življenju, mislim, da se bom kar razjokala, kajti zelo sem ponosna na to, kaj mi je uspelo doseči za domovino. Lijeva je bila fantastična skozi cel turnir in si brez vsakršnega dvoma zasluži današnjo zmago.«

Na sporedu bo še moški finale, v katerem se bosta v nedeljo za teniško krono Melbourna udarila Španec Rafael Nadal in Švicar Stanislas Wawrinka.