Ali sploh še lahko igrate bolje, kot ste v polfinalu?

Verjetno sem igral najboljši tenis na turnirju. Zelo sem vesel, da mi je to uspelo ravno v polfinalu proti Rogerju, ki je bil pred tem na krilih dveh pomembnih zmag nad Tsongajem in Murrayjem. Veliko mi pomeni, da sem prišel v nov finale.

Kako pomembno je bilo, da ste dobili podaljšano igro prvega niza?

Zagotovo precej. Predvsem zato, ker je vsak niz zelo pomemben, dvignila pa se je tudi moja samozavest. V prvem nizu sem najbolje igral ravno v podaljšani igri, edino napako pa sem naredil pri 5:1, ko sem zgrešil forehand ob liniji. Le malo mi je zmanjkalo.

Vam je proti Federerju kaj laže igrati, ker ste dobili več medsebojnih dvobojev?

Ne, saj sem šel na igrišče z jasno mislijo, da če ne bom igral na vso moč, nimam možnosti za zmago. Vedno natanko vem, kaj moram storiti za zmago, a nisem vedno prepričan, da bom to zmogel. Pogosto dvomim vase, kar pa ni nujno slabo.

Koliko dvobojev, ki jih je odigral vaš finalni tekmec Stanislas Wawrinka, ste si ogledali?

Videl sem ga proti Đokoviću in tudi Berdychu. Igral je zelo dobro. Tudi poznava se precej dobro. Je odličen prijatelj in super človek. Vesel sem, da se mu je uspelo prebiti v finale. Zasluži si, saj je vsako leto boljši. Predvsem odlično servira, pa tudi z osnovne linije ima močne udarce. Hkrati je zelo hiter, zato je proti njemu vedno težko igrati. Že zdaj vem, da me čaka veliko dela.

Proti Wawrinki ste dobili vseh dvanajst dvobojev. Še več, dobili ste tudi vse nize. Zdaj lahko Wawrinka dobi en niz, celo dva, a jih mora za zmago dobiti tri. Je za vas lažje, da se bo igralo na tri dobljene nize?

Ne, saj še nikoli nisva igrala v finalu grand slama. Najina preteklost ne bo imela nobene vloge. Zdaj igra bolje, kot je kadar koli v karieri. Sploh ni več vprašanje, ali lahko dobi niz ali dva, ampak to, ali še obstaja boljši igralec od njega. Če ne bom na najvišji ravni, bo zagotovo dobil tri nize. Osredotočiti se bom moral, da bom igral enako kot proti Rogerju.

Dober prijatelj ste tudi s Sereno Williams. Kaj si mislite o tem, da bo po dolgih letih zamer letos spet nastopila v Indian Wellsu?

Ne spomnim se dobro, kaj jo je v preteklosti motilo na tem turnirju, toda za vsak turnir je dobra novica, če pride igrat najboljši na svetu. Vsak je vesel, če k njemu pride Serena, ki je ena najbolj uspešnih tekmovalk v zgodovini tenisa. Videti jo želijo vsi.

Kako je z vašo odprto kožo na roki?

Tako tako.

Imate preslabe povoje?

Problem ni v povoju, ampak v prostoru poškodbe. Zelo težko je namreč poviti prste, kjer so členki. Pretirano me ne boli, a če ran ne previjem, prav tako ne morem igrati. Problem je tudi v tem, da nisem navajen igrati s povojem. Morda sem tako igral le dvakrat v karieri. To je zame nekaj novega, saj je občutek z loparjem zdaj povsem drugačen kot pred tem.

Lani vas ni bilo v Melbournu zaradi poškodbe. Kako ste spremljali turnir?

V tem obdobju sem ravno začel trenirati. Bil sem v Barceloni, ko sem začel igrati na pesku. V Španiji sicer težko spremljam odprto prvenstvo Avstralije, saj dvoboje prenaša zgolj Eurosport, ki pa ga v moji hiši nimamo, zato sem imel malce težav. Kljub temu sem videl nekaj dvobojev, denimo obračun med Federerjem in Tsongajem. Prav tako sem malo spremljal obračune, ki jih je Ferrer igral proti Almagru in Đokoviću. Finala pa si nisem ogledal. vra

Povzeto po www.ausopen.com