Nemka, na četrtkovem superveleslalomu je zmago zgrešila za štiri stotinke sekunde, je s prepričljivo zmago še utrdila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala in smukaškem seštevku. Mazejeva je z novimi 40 točkami trdno na šestem mestu v skupnem seštevku, v posebnem smukaškem seštevku pa je peta. Höfl-Riescheva je vpisala še 27. zmago v svetovnem pokalu ter jubilejne 80. stopničke. Pred Cortino je v letošnji sezoni slavila še na obeh smukih v Lake Louisu ter se osmič zavihtela na oder za zmagovalke.

»Sem zadovoljna«

Mazejeva je smuk tako kot superveleslalom začela kot 19. na startu, ob prihodu v cilj pa je za kasnejšo zmagovalko zaostala 92 stotinke sekunde, kar je bil takrat četrti čas. Črnjanka je bila počasnejša tudi od Američanke Stacey Cook in Avstrijke Anne Fenninger, ki sta smuk končali na petem in šestem mestu. Črnjanka je zmagovalni oder zgrešila za 17 stotink sekunde.

"Občutek je bil boljši kot na treningu, vendar pa sem v spodnjem delu nekoliko preveč zgrešila idealno linijo, tako da nisem imela prave hitrosti, da bi v cilj lahko prišla dovolj hitro. Na koncu mi je le malo zmanjkalo do stopničk, ni slabo, bi pa lahko naredila tudi bolje, sem zadovoljna. V redu rezultat je, gremo naprej. Danes mi je zlasti dobro uspel zgornji del, v spodnjem delu pa bi lahko svoj nastop še izboljšala. Upam, da mi bodo vse te izkušnje lahko prav prišle jutri," je po koncu prvega od dveh smukov v Cortini dejala Mazejeva.

Slovensko šampionko sta nato prehiteli Gutova in Weiratherjeva ter presenetljivo še Avstrijka Schmidhoferjeva (+0,75), ki se je na zmagovalni oder povsem nepričakovano prebila z ozadja. Tekmovalka, ki je bila lani prav v Cortini druga v superveleslalomu, je svoje druge stopničke v svetovnem pokalu osvojila z visoko startno številko 39. Na smuku smuku pred današnjo tekmo ni bila še nikoli višje od 11. mesta. Drugouvrščena Weiratherjeva je zaostala 31 stotink sekunde, Gutova pa je po avstrijskem presenečenju stopničke zgrešila za pičlo stotinko.

Ferkova ima še rezerve

Novih točk se je po 22. mestu na superveleslalomu veselila Maruša Ferk, ki je z 18. mestom, z zaostankom 1,63 sekunde si ga je delila s Švedinjo Kajso Kling in Madžarko Edit Miklos, vpisala najboljšo smukaško uvrstitev v sezoni.

Petindvajsetletna Ferkova, ki je minulo sezono izpustila zaradi poškodbe kolena, je z dosežkom in stopnjevanjem smukaške forme prav pred ključnim olimpijskim nastopom v Sočiju zadovoljna, prvi od dveh smukov v Cortini d'Ampezzo pa ji je vseeno pustil nekoliko grenak priokus. Takoj za Ferkovo se je namreč na progo pognala Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je s startno številko 39 skočila na tretje mesto zmagovalnega odra.

"Takoj, ko sem prišla v cilj, sem bila zadovoljna, ko pa je tekmovalka za mano prišla na tretje mesto, sem bila že za nekaj odstotkov razočarana. Nicole je dokazala, da se je dalo, sama pa tudi želim posegati po najvišjih mestih. Vem, da moram biti bolj potrpežljiva, na sobotni smuk bom vzela samo pozitivne stvari," je dejala Ferkova.

"Na začetku je bilo nekaj čakanja, ker so prestavljali start. Ne glede na to, pa lahko rečem, da so bili pogoji za vse enaki, malo se je spreminjal le startni interval, tako da sem celo startala prej kot pričakovano. Drugače ni bilo optimalno, ker tekma ni bila v sončnem vremenu in se je bilo treba še dodatno skoncentrirati. Znova je šlo za sprintersko tekmo, iz starta te je takoj čakal šus v Tofano. Moja vožnja je bila kar malo divja, ves čas sem vedela, da moram napadati, na podlagi treninga sem vedela, kje sem delala napake in te sem hotela odpraviti. Mislim, da mi je to še kar dobro uspelo. Upam, da bom jutri na smuku nekaj malenkosti še popravila in da bo rezultat še boljši," napoveduje Ferkova, ki je doslej na tekmah svetovnega pokala vpisala štiri uvrstitve med najboljših desetih.

Možina zadovoljen z napredkom Ferkove

Andrej Možina, glavni trener ženskih ekip in odgovorni trener hitrih disciplin, je bil zadovoljen z napredkom Ferkove: "Bila je težka tekma v zahtevnih razmerah, veter je nenehno spreminjal smer, tako da so imele ene smučarke več sreče kot druge. Maruša je dosegla lep rezultat, tudi želeli smo si uvrstitve med 20 najboljših, zagotovo pa je sposobna priti v bližino petnajsterice in verjamem, da lahko jutri to naredi. Zdaj bomo analizirali vožnjo, predvsem v zgornjem delu ima še rezerve."

Na progi Olympia della Tofane je po padcu odstopila zmagovalka četrtkovega superveleslaloma Avstrijka Elisabeth Görgl, ki je bila med favoritinjami za stopničke tudi v smuku. Po prvih podatkih Avstrijka ni utrpela hujših poškodb.

V Cortini d'Ampezzo bosta na sporedu še dve preizkušnji, v soboto je na vrsti smuk in v nedeljo superveleslalom. Gre za tekmi, ki bi morali biti na sporedu v Garmisch-Partekirchnu. Pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju pa se bo ženska karavana ustavila še v Kranjski Gori, kjer bosta 1. in 2. februarja na sporedu odpovedana veleslalom in slalom za Zlato lisico.