O podpori skoraj vseh udeležencev na skupščini.

To je spodbuda za moje delo. Vesel sem, da so se klubi in društva v tako velikem številu udeležili skupščine (294 glasov od 365 možnih op. p.) in potrdili mojo kandidaturo. To je velika čast in odgovornost, ki jo bo treba upravičiti s trdim delom, komunikacijo in vzajemnim sodelovanjem.

O viziji, da bi imel štiri podpredsednike, za kar bo treba spremeniti statut.

Za prva dva podpredsednika bom na prvi seji izvršilnega odbora predlagal Petro Majdič in Draga Bahuna. Petra Majdič ima dober vpogled v delo in razmišljanje športnikov, Drago Bahun pa je zelo uveljavljen športni funkcionar in gospodarstvenik. Prva naloga bo postavitev vizije in strategije, ki mora biti ambiciozna in realna glede na možnosti. Temu bo sledila sprememba statuta, saj sedanji ne gre v korak s časom in ima veliko nelogičnosti. V sklopu spremembe bom predlagal možnost širitve podpredsednikov, saj so to častne funkcije, ki ne obremenjujejo proračuna. Obenem so lahko velika dodana vrednost, če so to ljudje z izkušnjami, karizmo in avtoriteto. To je tisto, kar trenutno nujno potrebujemo v smučanju.

O tem, da mandatarsko lahko izbere le podpredsednike, ne more pa preostalih članov izvršilnega odbora.

Ne razmišljam o spremembi načina izbire. Stroka je hrbtenica uspehov, zato je pravilno, da se znotraj panoge prek zborov odločajo, komu bodo dali glas. Nisem se obremenjeval s kandidati posameznih panog. Delam lahko z vsakim človekom dobrega namena. Tukaj smo smo zaradi športnikov in športa.

O tem, da bi rad na naslovnicah videl le športnike, ne pa zdrah in afer, povezanih s SZS.

Ne morem obljubiti, da se bo to zgodilo takoj. Morda se bo pojavil še kakšen problem, ki ga bo treba rešiti. V Sloveniji je najlažje kritizirati, težje pa je zavihati rokave in nekaj narediti. Treba je postaviti vizijo in strategijo za naslednje desetletje.

O tem, da je na zadnji seji izvršilnega odbora napovedal, da bo treba zelo temeljito pomesti tudi po smučarski trdnjavi v Podutiku.

Pometanje se je že začelo, a iz tega ne delamo velike novice. Ni vse narobe. SZS je izjemno velika organizacija. Škoda, da ob izjemnih uspehih v zadnjih dveh, treh letih v vseh panogah en majhen zaplet, nespoštovanje pravil ali njihovo pomanjkanje kvari celotno sliko. Če bomo vzpostavili osnovna načela delovanja, bo veliko tovrstnih nerodnosti odpravljenih.

O višini proračuna, ki bo odvisen tudi športnih dosežkov v Sočiju.

Prav vzpostavitev dolgoročnega sodelovanja s sponzorji je ena temeljnih točk programa. V preteklosti niso bili vedno zadovoljni s položajem in komunikacijo. Pogodbe se iztekajo, ob kandidaturi sem imel kar nekaj podpore velikih sponzorjev. Delo bo težko, računam na dobro voljo, ki bo podkrepljena z odličnimi športnimi dosežki. Ni razloga, da višina proračuna ne bi ostala na sedanji ravni. Ko bomo pregledali bilance in preverili, ali so sredstva neracionalno porabljena, verjamem, da se bo našel kakšen evro več za discipline.

O tem, ali je proračun deset milijonov evrov maksimalen znesek, ki ga lahko zbere SZS.

V času največjih uspehov je bila zamujena priložnost poiskati tudi kakšnega mednarodnega sponzorja. V tem segmentu vidim veliko poslovno priložnost, zato se bom za teden dni udeležil olimpijskih iger v Sočiju.

O tem, da je po nepisanem pravilu prva naloga predsednika, da z zbiranjem denarja polni proračun.

Ni pravilno, da je prva in edina. Predsednik lahko prinese podjetniško kulturo, razumevanje pravil igre in vlogo mediatorja. Marsikaj je mogoče narediti z dialogom in avtoriteto, torej naj ne bi bilo le zbiranje denarja.

O tem, ali bo znova uvedel funkcijo direktorja alpincev in nordijcev.

Najprej bomo začeli z vizijo, kaj hočemo. Temu bomo prilagodili strategijo. Revolucije ni mogoče delati na silo. Nikoli se ne bodo strinjali vsi, pomembno je, da se strinja večina.

O celovitem delu s športniki pred, med in po karieri.

Imamo zelo mlade šampione, ki so v svetovnem vrhu. Ko končajo kariere, se pojavi vprašanje izobrazbe, delovnih izkušenj in prakse. V povezavi z gospodarstvom in šolskimi sistemi je mogoče narediti zelo veliko. Pri tem računam na veliko podporo podpredsednice Petre Majdič, ki razume športnike.

O operativni ekipi v pisarnah SZS, saj nekaterim z direktorjem Žurejem na čelu potečejo pogodbe.

Nekatere pogodbe se iztekajo. S člani izvršilnega odbora bomo stvari pregledali, a ni razlogov za drastične spremembe.