Belgijsko pivo izginja

Pivo belgijskih trapistov je čedalje bolj priljubljeno, a kaj lahko se zgodi, da ga ne bodo več pridelovali. Samostani trapistov v Belgiji so namreč čedalje bolj prazni, znamenito pivo pa lahko pridelujejo le v samostanih. V Orvalu, ki je eden od le osmih samostanov na svetu, kjer lahko varijo pivo, je le še dvanajst menihov. Pred nekaj desetletji jih je bilo 35. V samostanu Achel pa je le še šest menihov, od tega jih je pet starejših od sedemdeset let. Kljub velikemu povpraševanju po pivu trapistov ga ti zvarijo čedalje manj: v samostanskih pravilih je zapisano, da lahko zvarijo le toliko piva, kolikor ga potrebujejo za preživetje samostana. Se pravi malo menihov, malo piva.

Al Gore je postal vegan

Po Billu Clintonu, ki je vegan že tri leta, je ta prehranjevalni način sprejel tudi Al Gore, podpredsednik v času Clintonovega predsedovanja. Gore, ki je sicer goreč okoljevarstvenik in dobitnik Nobelove nagrade, se je živalskim proizvodom odrekel pred nekaj meseci. Sicer je leta 2009 dejal, da se mesu ne bo odrekel, da pa bo omejil njegovo porabo, saj je prepričan, da prehrambna industrija z rejo živali veliko prispeva h globalnemu segrevanju. Sedaj si je očitno premislil in po poročanju Forbesa razmišlja, da bo investiral v podjetje za proizvodnjo rastlinskega nadomestka jajc.

Kitajska noče ameriške mutirane koruze

Gensko spremenjeni organizmi v prehrani so že nekaj časa vroča politična tema. Sedaj so postali tudi del trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko. Slednja je namreč v šanghajskem pristanišču zavrnila uvoz 2000 ton koruze, češ da gre za gensko spremenjeno rastlino. ZDA so ena redkih držav na svetu, kjer ni omejitve pri gojenju gensko spremenjenih rastlin in uporabi v prehrani. Kitajska je sicer največja uvoznica ameriške koruze. Ni znano, ali je bila koruza namenjena prehrani ljudi ali živali.